Лідери Євросоюзу проведуть екстрений саміт через Велику Британію. Мей спробує врятувати угоду про Brexit

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Лідери Євросоюзу проведуть екстрений саміт через Велику Британію. Мей спробує врятувати угоду про Brexit

European Council / Flickr

Намагаючись врятувати угоду про Brexit, прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей зустрінеться 11 грудня з європейськими лідерами. Мей планує провести переговори з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте в Гаазі, а потім поїхати до Берліна для зустрічі з канцлером Німеччини Анґелою Меркель, пише «Радіо Свобода».

Прем’єр 10 грудня відклала голосування у британському парламенті про ратифікацію угоди щодо виходу з Європейського союзу. Вона сказала, що парламентарії підтримали більшу частину угоди, яку вона уклала з ЄС, але була стурбованість з приводу підтримки Північної Ірландії. Однак Мей зазначила, що вірить, що все ще зможе укласти угоду, якщо вирішить цю проблему.

Президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що ЄС не буде проводити нові переговори про Brexit. Однак 13 грудня європейські лідери зустрінуться, щоб вирішити, як допомогти Британії з ратифікацією угоди.

«Ми не будемо переглядати угоду, зокрема і захисну угоду, але ми готові обговорити, як полегшити ратифікацію у Великій Британії. Час йде, тому ми також обговоримо нашу готовність до сценарію без угоди», — написав Туск у Twitter.

  • Голосування щодо Brexit мало відбутися 11 грудня. Після повідомлення про його можливе скасування фунт різко впав: він втратив 0,5% по відношенню до долара США і 0,8% по відношенню до євро.
  • Наразі нову дату голосування в парламенті Британії ще не призначили, однак Мей назвала кінцевим терміном 21 січня 2019 року.
  • 25 листопада лідери 27 країн-членів Євросоюзу підтримали угоду про вихід Великої Британії з блоку.
  • Остаточний вихід країни з Євросоюзу запланований на 29 березня 2019 року. Після цього починається 21-місячний перехідний період — до кінця 2020 року. Перехідний період може бути продовжено лише один раз, проте поки невідомо, якою може бути його максимальна тривалість.
  • Велика Британія зможе самостійно скасувати Brexit. Для цього потрібно буде відкликати застосування статті 50 Договору про ЄС. Про це йдеться в рішенні суду Євросоюзу.