Адвокат Курбедінов вийшов із СІЗО в Сімферополі

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Кримськотатарський адвокат Еміль Курбедінов сьогодні, 11 грудня, вийшов з ізолятора тимчасового утримання в Сімферополі після 5 днів арешту. Пряму трансляцію із Сімферополя веде «Кримська солідарність» на сторінці у Facebook. Зустріти адвоката прийшли місцеві жителі, зокрема активісти та правозахисники.

Російський суд в анексованому Криму 7 грудня заарештував Курбедінова за повідомлення в соцмережі Facebook 2013 року. Його звинуватили у порушенні статті 20.3 Кодексу про адміністративні правопорушення Росії (пропаганда чи публічна демонстрація атрибутики або символіки екстремістських організацій).

  • За словами колег Курбедінова, скаргу на нього написав колишній житель Криму, який переїхав у столицю Сирії Дамаск. Курбедінов вважає, що його затримання 6 грудня відбувалося «на абсурдних підставах», він не визнає звинувачень. Він зазначив, що причиною переслідування є його правозахисна діяльність, допомога політвʼязням та захист українського військового Богдана Небилиці.
  • Еміль Курбедінов захищає українських політвʼязнів у декількох політичних справах в Криму і Росії. Остання справа, в якій він прийняв доручення на захист, — справа військовополонених українських моряків.