МОЗ звинувачує поліцію у брехні про захоплення медуніверситету в Одесі. Що сталося?

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Міністерство охорони здоров’я заявило, що представники Нацполіції в Одеській області надали неправдиві коментарі про події у Одеському національному медичному університеті (ОНМедУ) 10 грудня. У МОЗ вважають, що це «може свідчити або про некомпетентність співробітників Нацполіції, або про їхню заангажованість», йдеться на сайті міністерства .

Що сталося?

10 грудня у МОЗ повідомили, що в Одесі група невідомих осіб захопила медуніверситет. Міністерство назвало це рейдерським захопленням. А люди, які захопили заклад, нібито звільняли співробітників університету і знищували офіційну документацію. У відомстві зазначили, що будівлю установи охороняли прихильники екс-ректора Валерія Запорожана і не пускали нікого всередину.

Що сказали в поліції?

Подію прокоментував на своїй сторінці у Facebook радник начальника Нацполіції регіону Руслан Форостяк.

«По факту сьогодні прийшли живі та справжні судові виконавці Мінʼюсту, з реальним виконавчим листом справжнього суду, що іменем України ухвалив виконавче провадження, яке обовʼязкове до виконання будь-кому, допоки не буде скасоване у законний спосіб. Про яких «невідомих» йдеться — не зрозуміло», — написав він.

Форостяк наголосив, що функція поліції в цьому конфлікті — виключно охорона публічного порядку та недопущення будь-яких протистоянь.

З чим незгоді в МОЗ?

У МОЗ заявили, що інформація поліції про виконання провадження суду «не відповідає дійсності» і наполягають, що 10 грудня було рейдерське захоплення вишу. У міністерстві кажуть, що державні виконавці прибули до університету у супроводі приватної охорони «Фенікс».

«Захоплення будівлі університета здійснювалось співробітниками приватної охоронної компанії «Фенікс», які блокували вхід і перешкоджали доступу співробітників університету на робочі місця. За цими подіями спостерігали представники Нацполіції в Одеській області», — йдеться в офіційній заяві.

У МОЗ наголосили, що державні виконавчі служби не уповноважені здійснювати захоплення адміністративних будівель із застосуванням приватних охоронних фірм. Також підкреслюється, що державні виконавці зобов’язані були повідомити МОЗ про здійснення будь-яких виконавчих проваджень у державному університеті, але не зробили цього.