Конгрес США визнав Голодомор геноцидом українців і засудив порушення прав людини радянським урядом

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Конгрес США визнав Голодомор геноцидом українців і засудив порушення прав людини радянським урядом

Казимир Малевич, «Людина, що біжить» / Wikimedia Commons

Палата представників Конгресу США одноголосно визнала Голодомор геноцидом українського народу, повідомляє на сторінці у Facebook посольство України у Сполучених Штатах.

«Палата представників Конгресу США одностайним рішенням ухвалила резолюцію, у якій Голодомор 1932—1933 рр. визнано геноцидом українського народу. Постановча частина документа містить визнання висновків Урядової Комісії США щодо Голоду в Україні (від 22 квітня 1988 р.) про те, що «Сталін та його оточення вчинили у 1932—1933 рр. геноцид проти українців», — йдеться в повідомленні.

Документ засуджує систематичні порушення прав людини, у тому числі права на самовизначення та свободу слова, вчинені радянським урядом проти українського народу. Висловлюються найглибші співчуття жертвам, тим, хто пережив Голодомор та їхнім родинам, а також міститься заклик до розповсюдження інформації, щоб світ більше дізнався про штучну природу цієї трагедії.

Співавторами резолюції Палати представників виступили понад три десятки конгресменів від Демократичної і Республіканської партій.

Президент Петро Порошенко назвав це «історичним рішенням» всього Конгресу.

  • 4 жовтня Сенат США визнав Голодомор 1932—1933 років геноцидом українського народу.
  • Крім США, Голодомор визнали геноцидом 15 країн світу: Австралія, Ватикан, Грузія, Еквадор, Естонія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща, Португалія, Угорщина. Ще вісім країн засудили Голодомор як акт знищення людства і вшанували памʼять його жертв: Андорра, Аргентина, Бразилія, Іспанія, Італія, Словаччина, Чехія, Чилі.