«Інструмент тиску на Путіна». Сестра Сенцова розповіла, що для її брата змінить премія імені Сахарова

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Двоюрідна сестра українського режисера Олега Сенцова Наталія Каплан сподівається на звільнення свого брата та інших політвʼязнів після вручення премії імені Сахарова. Про це вона сказала в інтервʼю DW .

«Це приверне увагу до теми увʼязнення Олега. Не тільки Олега, але й інших українських політвʼязнів, яких з 2014 року вже більше сотні. Я сподіваюся, що політики побачать у Олега не просто прізвище чергового політвʼязня в Росії, яких там дуже багато. А побачать людину і почнуть більш активно шукати важелі, щоб вирішити цю ситуацію, знайти інструменти тиску на Путіна, щоб витягнути Олега. І не тільки Олега», — сказала Каплан.

12 грудня у Страсбурзі пройде церемонія вручення премії імені Сахарова «За свободу думки». Сенцов не може бути присутнім особисто — зараз він перебуває в колонії «Білий ведмідь» в місті Лабитнангі за полярним колом. Тому премію в Страсбург приїхали отримувати його двоюрідна сестра Наталія Каплан і адвокат Дмитро Дінзе

Наталія Каплан також сказала, що вона вдячна Європарламенту за нагородження Сенцова.

«Чесно сказати, я б більше раділа, якби Олег навіть не номінувався на цю премію. Свободу не замінить жодна премія. Краще б він був на волі, виховував своїх дітей, знімав кіно і не отримував жодних премій, ніж ті умови, в яких він зараз перебуває. Безумовно, я дуже вдячна, тому що ця премія — одна з цеглинок у боротьбі за звільнення Олега. І не тільки Олега», — підкреслила вона.

  • У серпні 2015 року російський суд засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням в організації терактів у анексованому РФ Криму. Він свою провину не визнає, а 14 травня 2018 року почав голодувати. Активіст голодував 145 днів і вимагав, щоб влада Росії звільнила 64 українських політвʼязні.
  • 25 жовтня Олегу Сенцову присудили премію Європейського парламенту імені Сахарова. Її вручають за видатний внесок у захист прав людини та основних свобод. Розмір винагороди становить €50 тис.