Сенцов отримав премію імені Сахарова. Нагороду вручили його сестрі та адвокату

Автори:
Ольга Матвєєва, Олена Мельник
Дата:

У Страсбурзі відбулася церемонія вручення премії імені Сахарова «За свободу думки». У 2018 році Європейський парламент присвоїв її незаконно засудженому українському режисеру Олегу Сенцову, який перебуває в колонії в Лабитнангі на півночі Росії.

Премію в Страсбург приїхали отримувати його двоюрідна сестра Наталія Каплан та адвокат Дмитро Дінзе.

Каплан виступила в Європейському парламенті. Вона розповіла про роботу Сенцова як режисера та активного учасника Автомайдану. Нагадала про його затримання у Сімферополі 2014 року разом з Геннадієм Афанасьєвим, Олексієм Чірнієм та Олександром Кольченком. Розповіла про його арешт та ув’язнення в російській колонії. Під час вручення премії Каплан депутати Європарламенту аплодували стоячи.


За кілька днів до церемонії в ЄС пройшла кампанія в соціальних мережах #LetSentsovGetSakharov — метою якої було домогтися того, щоб Сенцова відпустили отримати премію.

У звʼязку зі стріляниною в центрі міста влада Страсбурга посилила заходи безпеки.

  • Двоюрідна сестра українського режисера Олега Сенцова Наталія Каплан сподівається на звільнення свого брата та інших політвʼязнів після вручення премії імені Сахарова.
  • У серпні 2015 року російський суд засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням в організації терактів в анексованому РФ Криму. Він свою провину не визнає, а 14 травня 2018 року розпочав голодування. Активіст голодував 145 днів і вимагав, щоб влада Росії звільнила 64 українських політвʼязні.
  • 25 жовтня Олегу Сенцову присудили премію Європейського парламенту імені Сахарова. Її вручають за видатний внесок у захист прав людини та основних свобод. Розмір премії становить €50 тис.