Грозові хмари вже збираються. У МВФ закликали світові банківські системи готуватися до фінансової кризи

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Грозові хмари вже збираються. У МВФ закликали світові банківські системи готуватися до фінансової кризи

National Bank Of Ukraine / Flickr

Заступник глави Міжнародного валютного фонду Девід Ліптон заявив, що світова банківська система не готова до чергової кризи. Про це пише The Guardian.

Заступник глави МВФ попередив, що «грозові хмари наступної глобальної фінансової кризи вже збираються», незважаючи на те, що світова фінансова система не готова до чергового спаду.

«Як ми вже говорили, «полагодьте дах, поки світить сонце». Але, як і багато з вас, я бачу грозові хмари і боюся, що робота щодо запобігання кризам не завершена», — сказав він.

Ліптон зазначив, що лише кільком державам вистачить потужності для боротьби з наступною рецесією, і в той же час необхідно закликати уряди спільно працювати над вирішенням проблем, які можуть спровокувати ще один спад.

«Ми повинні бути стурбовані станом грошово-кредитної політики», — сказав він про здатність Федерального резерву США та інших центральних банків знижувати процентні ставки для стимулювання економіки у разі чергового спаду.

«Одним з уроків цієї кризи було те, що МВФ увійшов у неї з обмеженими ресурсами; ми повинні спробувати уникнути цього наступного разу», — додав Ліптон.

Він також припустив, що китайська торгова політика, яка вважалася прийнятною на час вступу до Світової організації торгівлі у 2001 році країни з обігом економіки в $1 трильйон, тепер може бути недоречною, оскільки вона стала наддержавою з обігом $ 16 трильйонів.

Прогнозують, що глобальне зростання сповільниться у результаті торгівельної війни, у той час як фінансові ринки також постраждали в останні тижні. FTSE 100 зафіксував найгірший день з часу голосування за Brexit минулого тижня, викликаний побоюваннями з приводу суперечки, у результаті якої більш ніж на 56 млрд фунтів стерлінгів впала вартість провідних компаній Великої Британії.

Ліптон попередив, що стійкий торговельний конфлікт між США і Китаєм, швидше за все, викличе «далекосяжні і довгострокові наслідки» для світової економіки, і існує ризик того, що риторика Трампа може спонукати Китай відмежувати свою економіку від решти світу.

«Торгові барʼєри, якщо вони збережуться, можуть призвести до фрагментації світової економіки».

«Якщо цей [торговий спір] призведе до безвиходу, Китай може вирішити переорієнтовувати свою економіку, щоб не торгувати зі США. Прийняття стійких торгових барʼєрів... може привести до уповільнення [для глобальної економіки] », — сказав він.