Стрілянина у Страсбурзі: нападника шукають з вертольотів у Франції та Німеччині. Все, що відомо на цей час

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Стрілянина у Страсбурзі: нападника шукають з вертольотів у Франції та Німеччині. Все, що відомо на цей час

Thomas Lohnes / Getty Images

Увечері 11 грудня в центрі Страсбурга (Франція) на різдвяному ярмарку 29-річний чоловік влаштував стрілянину, внаслідок якої було вбито 2 людини і ще 12 отримали поранення.

Трагедія сталася на перетині вулиць Гранд-Аркад і Домінікен, на вулиці Орфевр і на перетині вулиць Гран і Савон.

Свідки розповіли, що нападник вигукував «Аллаху Акбар», це саме підтвердив генеральний прокурор Парижа Ремі Хейц. За словами прокурора, це підтверджує версію, що нападник був повʼязаний з ісламістами.

Злочинець двічі вступив у перестрілку з поліцією і отримав поранення в руку. Правоохоронці не змогли затримати бойовика, оскільки він встиг викрасти таксі (скориставшись загальною панікою) і попрямував до Німеччини.

На затримання стрільця було кинуто сили спецзагонів, вертолітні команди, а також французьких солдатів. На кордоні з Німеччиною зараз ведеться посилений огляд автомобілів і поїздів.

Правоохоронці Франції розглядають напад як терористичну атаку. Американська розвідувальна група Site, посилаючись на дані сайтів джихадистів, повʼязує стрільця з Ісламською державою. Активісти опублікували в соцмережах імовірне фото стрільця.

Глава МВС Франції Крістоф Кастанер повідомив, що нападником виявився 29-річний Шериф Шекат, який вже відбував покарання у вʼязниці за пограбування. В картотеці Головного управління внутрішньої безпеки міститься інформація про те, що він схильний до насильства і релігійного фанатизму. Також він входить у список підозрюваних у тероризмі.

Поліція підтвердила інформацію ЗМІ, що розшукує 29-річного місцевого жителя Шеріфа Шекатта. Правоохоронці повідомили, що кожен, хто побачить «небезпечного» підозрюваного, не повинен підходити до нього, а замість цього необхідно зателефонувати на «гарячу лінію».

Чоловік у 2016 році відбував покарання у вʼязниці за пограбування аптеки та стоматологічної клініки. У Франції він сидів у вʼязниці за грабіж у 2008 році. А ще був засудженим у 2013 році в Бельгії — також за пограбування.

Прокурор Парижа Ремі Хейц повідомив, що поліція хотіла затримати стрільця в межах розслідування справи про вбивство. Правоохоронці навіть прийшли з обшуком до нього додому за кілька годин до терористичної атаки, де затримали чотирьох родичів бойовика, а також виявили бойові гранати, малокаліберну гвинтівку, чотири ножі, включаючи два мисливських, та боєприпаси.

ЗМІ повідомляють, що стрілець міг атакувати людей саме після обшуків у нього вдома, щоб помститися.

Як передає BBC, Страсбург був метою ісламістів і в минулому, оскільки це офіційне місце Європейського парламенту. У вечір атаки тривало засідання Європарламенту.

У 2000 році різдвяний ярмарок був у центрі провальної змови джихадистів. Тоді 10 бойовиків були схоплені і відправлені до вʼязниці. З моменту нападів на Париж у 2015 році в Страсбурзі діяли заходи підвищеної безпеки.

Президент Франції Емманюель Макрон уже висловив співчуття. Зі свого боку мер міста Ролан Рис оголосив 12 грудня днем жалоби.