СБУ: В Україні готувались провокації проти Об’єднавчого собору. Їх мав координувати намісник Києво-Печерської лаври

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Служба безпеки України задокументувала наміри організувати в Києві та інших регіонах провокації напередодні та під час проведення Обʼєднавчого собору, повідомив на брифінгу заступник голови СБУ Віктор Кононенко.

«Службою безпеки України задокументовані наміри організувати в місті Києві та інших регіонах нашої держави провокації напередодні та під час проведення Об’єднавчого собору та створення Української помісної православної церкви. В листопаді поточного року до мешканця міста Києва звернулась особа на ім’я Юрій, яка відрекомендувалась активістом антимайдану, який наразі переховується в місті Москва, з пропозицією організувати в Києві акції протесту», — повідомив Кононенко.

За даними СБУ, чоловіка запросили до Мінська 26 листопада на переговори, але згодом зустріч перенесли до Москви. У столиці Росії йому запропонували провести на території Києво-Печерської лаври акції протесту проти отримання Україною Томосу і створення єдиної церкви.

За це мешканцю Києва заплатили $5 тисяч готівкою. Він мав придбати телефон та «встановити контакт з одним із священнослужителів», який мав координувати діяльність.

«У подальшому було встановлено, що вказаною особою фактично є намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло», — сказав заступник голови СБУ Віктор Кононенко.

Акції протесту мали відбутися 13 і 14 грудня під час проведення релігійної служби.

  • 30 листопада були проведені обшуки за місцем проживання митрополита Павла, який є настоятелем Києво-Печерської лаври, а також у приміщеннях самої лаври.
  • Митрополит Павло звинуватив СБУ в політичному тиску на нього за вказівкою президента Петра Порошенка.
  • 5 грудня СБУ заявила, що у приміщеннях УПЦ МП під час обшуків вилучили матеріали, що сприяють розпалюванню релігійної ворожнечі.
  • Обʼєднавчий собор українських православних церков має відбутися 15 грудня. На ньому повинні вибрати предстоятеля обʼєднаної православної церкви, якому Вселенський патріархат вручить Томос про автокефалію (незалежність) української церкви. Текст документа схвалив Синод Вселенського патріархату, який завершився 29 листопада в Стамбулі.
  • Синод УПЦ Московського патріархату не дозволив своєму єпископату, духовенству, чернецтву та мирянам брати участь в Обʼєднавчому соборі.