Генсек НАТО закликав Росію звільнити українських моряків та розблокувати Азовське море

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Генсек НАТО закликав Росію звільнити українських моряків та розблокувати Азовське море

NATO / Flickr

Президент Петро Порошенко передав генеральному секретареві НАТО Єнсу Столтенбергу список прізвищ російських військових, які були задіяні в агресії проти українських кораблів у Чорному морі. Про це глава держави повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Порошенко наголосив, що Росія не має жодної юрисдикції над 24 українськими моряками, захопленими РФ у Керченській протоці. І це підтверджено Женевською конвенцією.

«Вважаю, що НАТО має посилити постійну присутність у Чорному морі, щоб запобігти подальшому загостренню та підтримати безпеку в регіоні. Ми підтримуємо запуск моніторингу повітряного та морського простору місією НАТО», — підкреслив Порошенко.

Він подякував НАТО за солідарність з Україною і за те, що союзники закликали РФ негайно звільнити українських моряків і кораблі.

«Росія має звільнити всіх моряків і забезпечити свободу навігації в Азовському морі. Ми засуджуємо дії Росії, і не приймаємо такі агресивні дії проти України, оскільки це порушує її суверенітет і територіальну цілісність», — сказав Столтенберг у Брюсселі під час прес-конференції з президентом України.