Українцям приходять платіжки за газ із великими донарахуваннями. Чи законно це?

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Газзбути почали розсилати платіжки за газ з урахуванням накопиченої за три роки заборгованості. Це узаконив Верховний суд України рішенням Колегії суддів Касаційного адміністративного суду.

Що сталося?

Верховний суд України постановив, що встановлені урядом у 2016 році норми споживання газу мають бути скасовані — відповідно, населення має погасити заборгованість перед облгазами за спожитий газ за 30 місяців.

У рішенні суду за позовом «Хмельницькгазу» до Кабінету міністрів йдеться, що норми були визнані протиправними через порушення регламенту Кабміну при їх затвердженні.

«На цій підставі колегія суддів погоджується з висновком судів попередніх інстанцій про те, що внаслідок порушення вимог законів України «Про Кабінет Міністрів України», «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», а також Регламенту Кабінету Міністрів України, зокрема, недотримання принципів державної регуляторної політики (передбачуваності, плановості, обґрунтованості), відсутності аналізу регуляторного впливу акта, порушення вимог щодо оприлюднення регуляторного акта та документа, що містить аналіз його регуляторного впливу, непогодження акта з Державною регуляторною службою України, Постанова № 203 є протиправною та нечинною», — йдеться у вердикті Верховного суду про причини прийняття такого рішення.

У звʼязку з відміною даних норм починає діяти попередня постанова, в якій встановлені наступні норми споживання:

  • 6 куб. м газу на одну людину для домогосподарства з газовою плитою (раніше — 3,3 куб. м);
  • 9 куб. м для домогосподарства з газовою плитою та водонагрівачем (раніше — 5,4 куб. м);
  • 18 куб. м для домогосподарств з газовою плитою, опаленням та водонагрівачем (раніше — 10,5 куб. м).

Втім, платіжки з донарахуваннями українці отримали ще за жовтень. Так, мешканка Сумської області Вікторія Крючковенко на своїй сторінці у Facebook показала платіжку з донарахуванням в 250 кубометрів газу.

Жовтневі платіжки за газ з донарахуваннями користувачі отримали, оскільки облгази виконали перерахунок, виходячи з приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов.

Справа в тому, що обʼєм газу залежить від його температури, і на газорозподільних станціях він вимірюється при стандартній температурі в 20 градусів, а лічильник кінцевого споживача може вимірювати обʼєм газу при іншій температурі.

У відповідь на донарахування в платіжках за жовтень Національна комісія з питань регулювання енергетики і комунальних послуг ухвалила рішення, яким заборонила операторам газорозподільних мереж проводити донарахування в платіжки за природний газ.

У середу, 12 грудня, Кабінет Міністрів схвалив рішення перевірити всі облгази в країні. Причиною перевірок в уряді називають «нарахування облгазами додаткових платежів» за спожитий населенням газ. Втім, в Кабміні не уточнили, чи маються на увазі додаткові платежі через приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов, або через рішення Верховного суду, який скасував урядову постанову про норми споживання.