WSJ: У США Федеральна прокуратура розслідує витрати на інавгурацію Трампа

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Федеральні прокурори в Манхеттені розслідують, чи не змарнував інавгураційний комітет президента Трампа в 2017 році частину зі $107 мільйонів, отриманих ним від пожертвувань, не за призначенням. Про це пише The Wall Street Journal.

Розслідування перебуває на початковій стадії. Прокуратурі необхідно перевірити, чи витрачалися кошти, зібрані на інавгурацію, незаконними способами. Наприклад, чи робили спонсори пожертви в обмін на різні послуги або преференції політичного характеру чи прямий доступ до представників адміністрації президента Трампа.

Ініціюванню розслідування посприяло вивчення документів, які вилучили в колишнього адвоката Трампа — Майкла Коена. Нещодавно його засудили до трьох років вʼязниці за звинуваченнями в тому числі й у фінансових махінаціях.

  • Інавгурація Трампа відбулася 20 січня 2017 року. На неї спеціальному комітетові вдалося зібрати з допомогою пожертвувань рекордну суму в $107 мільйонів.
  • Колишнього особистого адвоката президента США Дональда Трампа Майла Коена засудили до 3 років вʼязниці.
  • Помʼякшувальною обставиною стала угода Коена зі спецпрокурором Робертом Мюллером, який розслідує втручання Росії в американські вибори 2016 року.
  • В кінці листопада Коен зізнався в неправдивих свідченнях у справі про втручання Росії в американські вибори.
  • Команда Мюллера з травня 2017 року розслідує втручання Росії в президентські вибори США 2016 року та звʼязку між Кремлем і передвиборним штабом Дональда Трампа.
  • 7 грудня в США на свободу вийшов перший засуджений у цій справі — колишній радник передвиборного штабу Дональда Трампа Джордж Пападопулос.