Сидить у СІЗО разом із міністром. Адвокат розповів про 20-річного матроса «Нікополя»

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Сидить у СІЗО разом із міністром. Адвокат розповів про 20-річного матроса «Нікополя»

RFE / RL

Захоплений у полон український моряк, старший матрос «Нікополя» Вʼячеслав Зінченко увʼязнений в російському СІЗО Лефортово в двомісній камері з колишнім міністром однієї з кавказьких республік РФ. 13 грудня його відвідала адвокат Еміне Авамілєва. Про результат її візиту на своїй сторінці у Facebook розповів правозахисник Микола Полозов.

«Настрій у нього нормальний, депресії немає. Про умови утримання розповів, що сидить у двомісній камері з якимось колишнім міністром однієї кавказької республіки. Той «постійно молиться» [скоріше за все виконує пʼятиразовий намаз]. Особливо нічого не питає і про себе не говорить, зате охоче ділиться своїми продуктами», — пише Полозов.

У камері є холодильник і телевізор з трьома російськими каналами. Зінченку доставили посилку — передачу від волонтерів.

«Напередодні передали ще одяг — теплий спортивний костюм, взуття. На слідчі дії він виходив вже не в арештантській робі. Просить, щоб йому прислали сигарети, згущене молоко та мʼясо. Особливо згущеного молока не вистачає», — зазначає правозахисник.

Вʼячеслав Зінченко написав кілька листів рідним, однак цензура їх не пропустила. Проте військовому прийшло декілька листів із Москви і Санкт-Петербурга зі словами підтримки.

«Як і інші допитані моряки, Вʼячеслав Зінченко заявив, що він є військовополоненим і не буде давати інших свідчень», — підкреслив Полозов.