Громадянам Великої Британії після Brexit доведеться платити за вʼїзд до ЄС

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Після виходу з Європейського союзу громадянам Великої Британії доведеться платити за дозвіл на вʼїзд до ЄС, пише Reuters.

До 2021 року Євросоюз планує запровадити нову електронну систему дозволів на вʼїзд до ЄС. Нова система — ETIAS — буде схожа на ту, що використовується Сполученими Штатами. Для отримання трирічного дозволу перетинати кордони Євросоюзу жителям країн, які мають безвізовий режим з ЄС, доведеться заплатити 7 євро.

Як пише Reuters, перемовники з боку ЄС пропонують запровадити безвізовий режим з Великою Британією, якщо сторони укладуть угоду про Brexit до виходу країни з ЄС.

Що таке система ETIAS?

Це Європейська система авторизації вʼїзду (European Travel Information and Authorization System). Вона відстежуватиме і дозволятиме вʼїзд в Шенгенську зону громадянам тих країн, які мають безвізовий режим з ЄС. Тобто такий дозвіл доведеться отримувати і громадянам України.

В режимі онлайн заявник зможе зареєструватися перед подорожжю, внести свої дані та сплатити збір у розмірі 7 євро (дітям до 18 років і людям, старше 70 років — безкоштовно). Протягом 96 годин система ухвалить рішення про надання дозволу або відмову.

В Еврокомісії вже пообіцяли, що в разі відсутності питань до особи заявника чи його документів рішення ухвалюватиметься приблизно за 10 хвилин. Очікується, що систему запровадять з 2021 року.