Поліцейські, які допомагали знерухомленим Скрипалям відразу після отруєння, розповіли подробиці трагедії

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
Поліцейські, які допомагали знерухомленим Скрипалям відразу після отруєння, розповіли подробиці трагедії

Jack Taylor / Getty Images

Поліцейські Алекс Коллінс і Трейсі Холлоуей, які надали першу допомогу Сергію і Юлії Скрипаль, заявили, що жертв могло бути більше. Подробиці надзвичайної події вони вперше розповіли в інтервʼю газеті The Guardian.

За словами поліцейських, вони заступили на чергування за годину і пʼятнадцять хвилин до того, як надійшло повідомлення про літнього чоловіка й молоду жінку, яким стало зле на вулиці. О 16.15 надійшов дзвінок про те, що «чоловік і жінка впали на лавці в торговому центрі Maltings», — повідомила Холлоуей. За її словами, за дві хвилини вони були на місці.

«Жінка [дочка Скрипаля, Юлія] лежала на землі. Поруч з нею був представник громадськості, який виявився лікарем. Він допомагав їй, звільняючи дихальні шляхи. Я вірю, що, якщо б цей лікар не зробив цього, вона б померла», — сказала жінка-поліцейський. Щодо Сергія Скрипаля вона повідомила, що постраждалий «сидів на лавці, нерухомо, у кататонічному ступорі, дивлячись у космос. Він дихав, але не відповідав. Нашою першою думкою було, що це наркотики».

Холлоуей додала, що Скрипаль зберігав ту ж позу, коли медики намагалися вкласти його на ноші, він застиг сидячи й не міг поворухнутися, щоб змінити положення.

Коллінс розповів, що оглянув Скрипалів у рукавичках, а Холлоуей без усякого захисту обшукала їх, щоби встановити особу. Знайдені речі спантеличили поліцейських. «Ми заглянули в їхні гаманці, намагаючись знайти паспорти. Був телефон з російськомовним інтерфейсом. Імена незнайомі. Це було дивно», — зазначив він. Поліцейські наказали перехожим відійти й викликали медиків і наряд пожежників у костюмах хімзахисту. Також офіцери встановили оточення місця події. «Там були діти», — сказала Холлоуей.

Як і більшість людей, офіцери боялися, що Скрипалі не одужають, пише видання.

«Коли я почув, що Юля прокинулася від коми, я був у захваті. Той факт, що обидва одужали, це здорово. Це означає, що нападникам нічого не вдалося. Життя були врятовані», — сказав Коллінз.