На катерах ВМС України встановлять німецькі станції, які можуть виявити диверсанта в радіусі 700 метрів

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
На катерах ВМС України встановлять німецькі станції, які можуть виявити диверсанта в радіусі 700 метрів

Ministry of Defense of Ukraine / Wikipedia

На всіх малих броньованих артилерійських катерах типу «Гюрза-М» і десантно-штурмових «Кентавр-ЛК» ВМС України встановлять гідроакустичні станції німецького виробництва. Про це в ефірі програми «Лінія оборони» повідомив генеральний конструктор «Кузні на Рибальському» Сергій Білозубенко. За його словами, гідроакустичні станції використовуються для виявлення підводних диверсантів.

«Протидиверсійні засоби планується встановлювати на всіх МБАКах, на всіх артилерійських катерах і на всіх «Кентаврах». В основному вони застосовуються під час стоянки судна», — розповів Сергій Білозубенко.

Від вітчизняної гідроакустичної станції «Тронка» флот відмовився через її неефективність, повідомив Білозубенко.

«Вона не виправдала покладених на неї надій, не дала результатів. Ми зупинили свій вибір на ГАС з Німеччини Cerberus. Її протестували в минулому році, і вона показала відмінні результати, тому ми купуємо ці станції», — сказав Сергій Білозубенко. За його словами, ці ГАС дають змогу виявляти водолаза з аквалангом замкнутого циклу в радіусі 700 метрів і в автоматичному режимі повідомляти оператора. Робочі температури станцій — від мінус 2 до плюс 35 градусів за Цельсієм, глибини — від 2 до 50 метрів, кут огляду по горизонталі — 360 градусів.