Митрополит Епіфаній став головою Єдиної помісної церкви. Що про нього відомо?

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
Митрополит Епіфаній став головою Єдиної помісної церкви. Що про нього відомо?

Facebook / Митрополит Епіфаній

Обʼєднавчий собор 15 грудня обрав головою Єдиної помісної церкви митрополита Епіфанія. Він буде носити титул митрополита Київського і всія України. Про те, як проходив Обʼєднавчий собор і що його супроводжувало — в текстовій трансляції theБабеля.

Де народився?

Митрополиту Епіфанію (в миру Думенко Сергій Петрович) 39 років. Він народився в селі Погоди Одеської області в сімʼї робітників. Після школи закінчив Київську духовну семінарію і Київську духовну академію. Має вчений ступінь кандидата богословських наук.

Карʼєра

Facebook / Митрополит Епіфаній

З 1 липня 2003 року до 31 грудня 2005 року працював секретарем-референтом Рівненського єпархіального управління та особистим секретарем митрополита Рівненського і Острозького Даниїла. Викладав у Рівненській духовній семінарії, Київській православній богословській академії.

У 2007 році був пострижений у чернецтво з імʼям Епіфаній. У 2008-му був посвячений у сан ієродиякона, а пізніше в ієромонаха, возведений у сан архімандрита і призначений намісником Свято-Михайлівського Видубицького чоловічого монастиря в Києві, тоді ж став керувати справами УПЦ КП.

З 2010-го працював ректором Київської православної богословської академії та керував Переяслав-Хмельницькою єпархією. У 2012-му возведений у сан архієпископа, а в 2013-му згідно з рішенням Архієрейського Собору указом патріарха Філарета возведений у сан митрополита з титулом «Переяслав-Хмельницький та Білоцерківський».

Громадянська позиція

Митрополит Епіфаній активно підтримує священиків УПЦ КП, які перебувають у військових підрозділах України. Волонтерсько-капеланська служба Переяславської єпархії УПЦ Київського патріархату, з благословення митрополита Епіфанія, піклується про сімʼї загиблих в АТО. Митрополит Епіфаній засуджує російську агресію і неодноразово вручав церковні нагороди військовим.

Що говорив про створення в Україні Єдиної церкви?

Про необхідність створити Єдину українську помісну церкву Епіфаній говорив ще в 2013-му. «Якщо відверто, від РПЦ нам надходять пропозиції про обʼєднання. Але вони не підходять, тому що ми не хочемо бути під омофором [в церковній юрисдикції] Московської патріархії. Нас не задовольняє і те, щоб ми стали екзархатом або митрополією Константинопольського патріархату. Тому що тоді будуть дві визнані українські церкви: Українська православна церква Московського патріархату і Українська православна церква Константинопольського патріархату. А де ж тоді буде справжня Українська православна церква?» — говорив Епіфаній.