У Телаві на тлі протестів відбувається інавгурація Саломе Зурабішвілі. На урочистості приїхав Ніколя Саркозі

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
У Телаві на тлі протестів відбувається інавгурація Саломе Зурабішвілі. На урочистості приїхав Ніколя Саркозі

Mikhail Japaridze \ TASS via Getty Images

У грузинському Телаві у неділю, 16 грудня, відбувається церемонія інавгурації нового президента — Саломе Зурабішвілі. Як повідомляє «Грузія online», заходи супроводжуються протестами опозиції. Поліція вживає заходів підвищеної безпеки.

Опозиція напередодні анонсувала масові акції протесту в Телаві, Кутаїсі, Зугдіді та Батумі. З ранку до місця інавгурації Зурабішвілі — палацу царя Іраклія Другого — правоохоронці перекрили дорогу в Гурджаані. Прихильники опозиції планували приїхати до палацу автоколоною, але правоохоронці не пустили їх і закликали обʼїхати через Кварелі.

Опозиціонери стверджують, що і там стоять патрулі, і колону, найімовірніше, не пропустять.

Учасники акції намагалися прорвати поліцейський кордон, але безуспішно. На місці кандидат у президенти від Обʼєднаної опозиції Грігол Вашадзе, керівник його штабу Георгій Вашадзе та лідер Єдиного національного руху Ніка Мелія.

Поліція пояснює перекриття дороги запобіжними заходами через велику кількість іноземних гостей і дипломатів. Так, на церемонію приїхала делегація з Франції, у тому числі екс-президент Ніколя Саркозі, пише Інтерфакс-Україна.

Зурабішвілі народилася у Франції і доволі довго працювала на різних посадах у французькому зовнішньополітичному відомстві. У неї також було французьке громадянство, від якого вона відмовилася перед виборами.

За інформацією МЗС Грузії, запрошення на церемонію розіслали всім країнам, з якими у Грузії є дипломатичні відносини. Королева Великобританії Єлизавета II привітала Зурабішвілі з інавгурацією листом, у якому висловила надію на «продовження прекрасних відносин» між двома країнами.