Порошенко на прес-конференції розповів про подовження воєнного стану в Україні

Дата:

Президент Петро Порошенко на прес-конференції назвав умову подовження воєнного стану в Україні, який Рада ввела строком на 30 днів. Він заявив, що воєнний стан не буде подовжуватися, якщо не буде прямої агресії з боку Росії.

За його словами, воєнний стан не повинен вплинути на своєчасне проведення президентських виборів.

«Я чітко зазначив, що він [воєнний стан] впроваджується на 30 днів. Це було моє рішення, яке передувало навіть початку розгляду цієї пропозиції у парламенті. Моя принципова позиція, що жоден воєнний стан не буде перешкоджати проведенню виборів. І якщо не відбудеться початок широкомасштабної агресії, вторгнення військ РФ на територію України, то воєнний стан продовжено не буде. І почнеться підготовка відповідно до проголосованої постанови Верховної Ради до проведення президентських виборів 31 березня 2019» — зазначив президент.

Він додав, що спочатку йшлося про 60 днів.

«Це плани військових з мінімального строку розгортання нових військових частин у відповідних напрямках. Після того як ми уважно вивчили цю ситуацію, було прийнято рішення про скорочення періоду злагодження і передислокації», — додав Порошенко.

  • 26 листопада Верховна Рада проголосувала за воєнний стан — його запровадили на 30 днів у Чернігівській, Вінницькій, Донецькій, Луганській, Миколаївській, Сумській, Одеській, Харківській, Запорізькій та Херсонській областях, а також у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.
  • Порошенко пропонує скасувати заборону на проведення в умовах воєнного стану місцевих виборів, призначених на 23 грудня 2018 року в обʼєднаних територіальних громадах. Про це йдеться в проекті президентського закону № 9357, який зареєстрований у парламенті 3 грудня.