WSJ: Вчені підрахували масштаби дезінформаційної кампанії Росії під час виборів у США в 2016 році

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
WSJ: Вчені підрахували масштаби дезінформаційної кампанії Росії під час виборів у США в 2016 році

Wendy Maeda / The Boston Globe via Getty Images

У доповіді, підготовленій для Комітету з розвідки Сенату США і здобутій Washington Post, висвітлили масштаби дезінформаційної кампанії Росії на підтримку кандидатури Дональда Трампа в Білому домі під час циклу виборів 2016 року.

У звіті Оксфордського університету з обчислювальної пропаганди і компанії з аналізу мереж Graphika показано, як російські агенти цілилися практично на всі основні соціальні медіа-платформи, зокрема Facebook, Twitter і YouTube, з метою як вплинути на онлайн-дискурс у підтримку кандидатури Трампа, так і «вводити в оману, відволікати і в кінцевому підсумку відмовляти членів [основних опозиційних груп Трампа] від голосування».

Звіт планують опублікувати на цьому тижні.

Інформація, яку використовували дослідники, була надана Facebook, Twitter і Google і охоплювала кілька років до середини 2017 року, коли соціальні мережі зламали відомі російські акаунти. У звіті також проаналізовані дані, окремо надані членам Комітету з розвідки палати представників, але немає інформації про більш свіжі політичні моменти, наприклад про вибори в листопаді 2018 року.