«Росіяни поводяться, як даішники в кущах». Командири кораблів «Корець» і «Донбас» розповіли, як проходили Керченську протоку до захоплення українських моряків

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Командири військового корабля «Донбас» і буксиру «Корець» розповіли в інтервʼю «ВВС Україна» про свій досвід проходження Керченської протоки на шляху в порт міста Бердянськ. Вони пройшли маршрутом з Одеси до Бердянська 23—25 вересня, а рівно через два місяці на тому ж шляху російські кораблі атакували українські катера «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу», після чого захопили їх разом з екіпажами.

Командир буксиру «Корець» Олександр Григоревський: «Наказ був — не провокувати»

«Установка від командування була — рухатися в порт Маріуполя. Якщо з боку Росії будуть якісь перешкоди — відмова, погрози застосувати зброю, розвернутися на зворотний курс, то, не ризикуючи особистим складом і кораблями, повертатися назад. Думаю, у наших хлопців 25 листопада установка була аналогічна.

Росіяни здійснювали маневри в небезпечній близькості від українських кораблів. Зброю було приведено у готовність, але на місця стрільців я особовий склад не відправляв, щоб, якщо у когось здадуть нерви чи виникне нештатна ситуація, не спровокувати неадекватні дії.

На борт корабля «Корець» був взятий російський цивільний лоцман, без якого прохід в Азовське море був заборонений. Ми наполягали, що є військовим ескортом і можемо пройти без лоцмана. Росіяни повідомили, що готові надати лоцмана безкоштовно. Ми запитали дозвіл командування ВМС України, воно дозволило нам. Лоцман вів себе професійно, жодних питань, крім тих, які стосувалися проходу, не ставив.

Корабель «Дон» [протаранив «Яни Капу» 25 листопада] стояв там, де глибина 80—90 м, але він ніс два червоних вогня — як судно, що стоїть на мілині. Вони себе не видають, ховаються в темряві. Через це судна, що проходять повз, не можуть ідентифікувати, хто саме це вартує. Поводяться, як даішники в кущах».

Заступник командира корабля «Донбас» Ярослав Шевченко: «З Керченського мосту на нашу адресу лунала нецензурна лайка»

«Літак РФ кілька разів пролітав над українськими кораблями на дуже низькій висоті. Він пролетів на висоті 50—70 м, тобто дуже низько. Коли я перебував на командному пункті, бачив обличчя людей.

Росіяни кілька разів запитували інформацію про кількість особового складу на борту «Донбасу». Можливо, їх турбувало те, що судно велике за розміром і могло б вмістити досить багато військових. Російські кораблі небезпечно маневрували поруч із нашими. Тобто вони дуже близько підходили.

Ми чули нецензурні висловлювання на нашу адресу з Керченського мосту, коли вони нас «вітали», так би мовити. Ми не відповідали на них».

Командири також додали, що після захоплення «Бердянська», «Нікополя» і «Яни Капу», 25 листопада, вони отримали команду негайно повертатися в порт. Йшла підготовка до оборони, не було впевненості в тому, що кораблі РФ не атакують і інші українські судна.