Amnesty International: «Воєнний стан обмежує свободу ЗМІ і вільне переміщення для нерезидентів»

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Amnesty International: «Воєнний стан обмежує свободу ЗМІ і вільне переміщення для нерезидентів»

Jaap Arriens / NurPhoto via Getty Images

Після введення в 10 областях України воєнного стану в країні почали «обмежувати права на свободу ЗМІ, мирні зібрання і вільне переміщення для нерезидентів, особливо для росіян». Про це свідчать дані доповіді Amnesty International Ukraine «Права людини у 2018».

«На час написання доповіді, воєнний стан ще триває, тому складно надати повний аналіз його наслідків», — йдеться в повідомленні правозахисників.

«За наявними повідомленнями, почали обмежувати право на мирні зібрання, право на вільне пересування нерезидентів, особливо громадян Російської Федерації, та свободу ЗМІ. Центральна виборча комісія також скасувала вибори до обʼєднаних територіальних громад у відповідних областях на період воєнного стану», — відзначається в доповіді.

Правозахисне співтовариство також кілька разів згадувало, що сам механізм реалізації воєнного стану в країні не був належним чином розкритий.

«Держава не надала детальне пояснення, чому необхідно обмежити певні права через інцидент у Чорному морі, та як ці зміни вплинуть на місцеві громади. Для тих, хто живе в областях, де діє воєнний стан, конкретні обмеження досі не повністю зрозумілі. Відповідно, це може викликати побоювання у тих, хто хоче використати своє право на свободу мирних зібрань та свободу вираження», — зазначили в організації.

У той же час Amnesty International визнає право застосувати такі заходи, як введення воєнного стану для захисту. Але в жодному випадку такий крок не повинен бути приводом для порушення прав людини.

«Воєнний стан не скасовує зобовʼязання гарантувати реалізацію ключових прав людини, включно із правом на життя, забороною на тортури та інші види жорстокого поводження та правом на справедливий суд», — додали в організації.

  • Amnesty International — міжнародна неурядова організація, заснована у Великій Британії в 1961 році. Вона привертає увагу до порушень прав людини і виступає за дотримання міжнародних стандартів. За свою роботу Amnesty International удостоєна Нобелівської премії миру (1977 року), а також премії ООН в області прав людини (у 1978).
  • 26 листопада Верховна Рада проголосувала за військовий стан — його запровадили на 30 днів у Чернігівській, Вінницькій, Донецькій, Луганській, Миколаївській, Сумській, Одеській, Харківській, Запорізькій та Херсонській областях, а також у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.
  • Порошенко пропонує скасувати заборону на проведення в умовах воєнного стану місцевих виборів у обʼєднаних територіальних громадах, призначених на 23 грудня 2018 року. Про це йдеться в проекті президентського закону № 9357, який зареєстрований у парламенті 3 грудня.