Фракція БПП пропонує Раді перейменувати церкви в Україні

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Фракція БПП пропонує Раді перейменувати церкви в Україні

Marina / Flickr

Фракція «Блок Петра Порошенко» у Верховній Раді пропонує прийняти закон, який зобовʼяже церкви змінити свої офіційні назви, вказавши в назві центр, до якого вони належать.

Про це заявив заступник глави фракції БПП Олексій Гончаренко на засіданні погоджувальної ради парламенту, передає «Інтерфакс-Україна».

«Хотів би від імені фракції «Блоку Петра Порошенка» попросити і голову Верховної Ради, і всіх колег разом терміново відпрацювати два законопроекти. Один — за назвами церков в Україні, який передбачатиме, що церква буде називатися так, як вона повинна називатися відповідно до свого центру, де б він не перебував», — сказав він.

Гончаренко заявив, що «Українська православна церква одна — Православна церква України». Також у БПП хочуть законодавчо врегулювати питання переходу громад до обʼєднаної церкви.

«Друге — нам необхідно законодавчо врегулювати перехід громад до Православної церкви України, або якщо будуть інші варіанти, включаючи питання захисту майна, щоб не було ніякого хаосу», — заявив нардеп.

Він закликав парламент створити робочу групу, яка протягом доби підготує ці питання до розгляду.

Відзначимо, що зараз офіційна назва Української православної церкви, що знаходиться в канонічному єднанні з Московським патріархатом, — Українська православна церква (УПЦ).

У Верховній Раді зареєстрований законопроект №5309 від 26 жовтня 2016 року «Про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Документ пропонує зобовʼязати релігійні організації вказувати у своїй повній назві приналежність релігійної організації до керівного центру, якщо він перебуває за межами України — на території держави, яка здійснила військову агресію проти України або окупувала частину території.

  • У Києві 15 грудня відбувся Обʼєднавчий собор православних церков, на якому була створена єдина Православна церква України й обраний її предстоятель — митрополит Епіфаній . Тепер він матиме титул митрополита Київського і всія України.
  • Уранці тисячі людей зібралися на Софійській площі біля Софії Київської, де і відбувався собор. Близько 35 тисяч прихильників української автокефалії зʼїхалися з усієї країни і чекали рішення десять годин. Хто прийшов до Софії Київської та що відбувалося на площі — дивіться у фоторепортажі theБабеля.
  • Президент Петро Порошенко заявив, що 10 патріархів Української православної церкви Московського патріархату підписали угоду про участь в Обʼєднавчому соборі, але прийшли тільки двоє .
  • Предстоятель УПЦ Московського патріархату Онуфрій позбувся титулу митрополита Київського після Обʼєднавчого собору і тепер носитиме статус митрополита Руської православної церкви в Україні.
  • 17 грудня у Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі почалося позапланове засідання Синоду УПЦ МП. Його очолює митрополит Онуфрій. Також у ньому беруть участь вісім постійних і тимчасових членів Синоду.