«Справедливість», «націоналізм», «пансексуальність» і «провідна зірка»: Merriam-Webster вибрав слова 2018 року

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Американський тлумачний словник Merriam-Webster вибрав слово року. У 2018 ним стала «справедливість». Саме це слово найчастіше шукали користувачі на сайті. Про це Merriam-Webster написали на офіційному сайті словника.

«Нашим словом 2018 року стала «справедливість»». Протягом року це був найпопулярніший запит на сайті Merriam-Webster.com, яке шукали на 74% більше, ніж у 2017 році.

Концепція справедливості була в центрі багатьох дискусій минулого року: расова справедливість, соціальна справедливість, кримінальне правосуддя, економічна справедливість. У будь-якій розмові на ці теми питання про те, що саме ми маємо на увазі, коли ми використовуємо термін «справедливість», є актуальним і складає частину обговорення» — сказано в повідомленні. У виданні також зазначили, що «справедливість» має багато різних значень в англійській мові.

Серед інших популярних слів 2018 року назвали: «націоналізм», «пансексуальність», «провідна зірка», «прозріння», «дисидент» і «повага».

Merriam-Webster вибирає слово року протягом уже 15 років. Такими словами ставали «фемінізм», «наука», «прагматичність», «соціалізм», «культура».

  • У Новій Зеландії учні старшої школи заявили, що вони не знають значення слова «тривіальний» (trivial) після того, як воно зʼявилося в екзаменаційному завданні з історії.
  • Оксфордський словник вибрав головним словом 2018 року toxic (токсичний, отруєний). Автори зазначають, що саме в 2018 році користувачі просили на 45% частіше значення слова «токсичний». Воно використовувалося в найрізноманітніших та несподіваних контекстах, у прямому і переносному сенсах. Найчастіше з прикметником «токсичний» поєднували іменники «хімікат», «маскулінність», «речовина», «газ», «середовище», «стосунки», «культура», «відходи», «водорості» та «повітря».