Євросоюз відрядить в Україну оціночну місію для допомоги Азовському регіону, постраждалому від ескалації

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Євросоюз у 2019 році надішле в Україну оціночну місію експертів для надання допомоги Азовському регіону. Таке рішення було прийнято у Брюсселі під час 5-го засідання Ради асоціації Україна-ЄС, йдеться в підсумковій заяві на сайті Ради Європи.

«Євросоюз висловив готовність вжити заходів для посилення своєї підтримки, зокрема постраждалим від ситуації в Азовському морі регіонам України. У цьому контексті ЄС планує відрядити оціночну місію в Україну на початку 2019 року», — вказано в документі.

Зазначено, що в Євросоюзі пильно стежать за розвитком ситуації в регіоні і мають намір жорстко реагувати на ескалацію конфлікту. Рада Асоціації також висловила крайню стурбованість із приводу порушення Росією міжнародного права і подальшою мілітаризацією Азовського регіону.

Представник Євросоюзу із зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні заявила, що в ЄС розглядають подальші дії для підтримки України, у тому числі через співпрацю з Європейським інвестиційним банком, який раніше запустив програму на €50 мільйонів для сходу України.

Вона також закликала РФ звільнити полонених українських моряків, захоплених під час атаки російських кораблів у Керченській протоці 25 листопада.

«Не може бути ніякого виправдання застосуванню військової сили Росією проти українських кораблів. Затримані українські моряки і захоплені судна повинні бути звільнені», — заявила Могеріні, додавши, що прохід у Керченській протоці має бути вільним, згідно з міжнародним правом.