У Москві збираються закрити двохсотлітню вʼязницю, в якій сиділи Маяковський і Солженіцин

Автор:
Борис Васильківський
Дата:
У Москві збираються закрити двохсотлітню вʼязницю, в якій сиділи Маяковський і Солженіцин

Stanislav Kozlovskiy / Wikipedia

Незабаром буде закрита одна з найбільш сумнозвісних російських вʼязниць, у якій перебували такі увʼязнені як племінник Адольфа Гітлера і письменник Олександр Солженіцин, пише The Guardian.

Мова йде про Бутирський тюремний замок, у якому зараз розташований московський слідчий ізолятор № 2. Як розповів «Ехо Москви» заступник директора ФСВП Валерій Максименко, закриють не тільки «Бутирку», але і СІЗО «Червона Пресня». Замість них побудують тюремний комплекс, що відповідає сучасним міжнародним нормам, а тюремний замок передадуть міській владі. При цьому в ФСВП не називають точних термінів закриття вʼязниці.

Близько двох тисяч увʼязнених зараз перебувають у «Бутирці» — очікують, що їх переведуть в аналогічну установу на околиці Москви.

Від Катерини до Путіна

Вперше на цьому місці була побудована тюрма в часи правління Катерини Великої у XVIII столітті, і в ній якийсь час тримали лідера селянського повстання Омеляна Пугачова, який пізніше був обезголовлений.

Більша частина наявної структури датується ХІХ століттям, і в царські часи у цій вʼязниці побували деякі підпільні революціонери, які згодом стали керувати більшовицькою революцією. У 1909 році молодий революціонер Володимир Маяковський був увʼязнений у «Бутирці» і там уперше почав писати вірші.

Комуністичний режим наповнив «Бутирку» вʼязнями під час сталінських чисток у 1930-х. Перелік відомих письменників, які відбували покарання в «Бутирці» в трицятих-сорокових роках, включає Солженіцина, Варлама Шаламова та Йосипа Мандельштама. Племінник Гітлера Генріх був захоплений радянськими військами в 1942 році — і також помер у «Бутирці».

Після розпаду Радянського Союзу вʼязниця продовжувала функціонувати як слідчий ізолятор. Коли в 2000 році медіа-магнат Володимир Гусинський був заарештований і його недовго потримали в «Бутирці», він був настільки шокований умовами, що з власних коштів оплатив ремонт даху та нові ліжка для увʼязнених.

Сучасні увʼязнені часто скаржилися на погані умови, нестачу світла та фізичних вправ, а також на низьку якість або повну відсутність медичної допомоги.

Наприклад, адвокат Магнітський, який розкрив велике податкове шахрайство російських чиновників, заробив панкреатит та камені в жовчному міхурі, перебуваючи в «Бутирці», причому йому неодноразово відмовляли в медичній допомозі. Повідомляють, що його переводили в камери зі все більш і більш жахливими умовами, оскільки він відмовлявся змінювати свої свідчення. Зрештою, Магнітський помер у «Бутирці» від своїх хвороб.