Епіфаній пояснив, чому об’єднана Православна церква України не буде підпорядкована Константинополю

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Епіфаній пояснив, чому об’єднана Православна церква України не буде підпорядкована Константинополю

Марків Михайло / УНІАН

Після отримання Томосу Православна церква України буде незалежною автокефальною церквою і рівною серед 15 православних церков. Так заявив предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній в ефірі телеканалу ICTV.

«Зараз ми чуємо про те, що це не буде повноцінною автокефалією, що ця церква буде у підпорядкуванні Константинополя, але це неправда. Бо, як ви чули, після обрання нового предстоятеля, ім’я цього предстоятеля, тобто моє ім’я, вже було в диптиху проголошено на Фанарі. І це означає, що ми посідаємо почесне, хоча останнє 15-те місце в диптиху, а це означає, що ми будемо незалежною, повноцінною, автокефальною церквою», — пояснив митрополит Київський і всієї України.

За словами Епіфанія, Константинополь як мати-церква сприяє і допомагає українській церкві в об’єднанні, щоб «ми створили структуру цієї церкви».

«В подальшому, після вручення Томосу, ми будемо самокерованою церквою, ми будемо керуватися тут, в Києві та, відповідно, приймати ті рішення, які будуть корисні для цієї церкви. Тому зараз не може бути мови про те, що ми будемо залежні від Константинополя», — підкреслив Епіфаній.