Головний підозрюваний у справі Бабченка Вʼячеслав Пивоварник заявив, що в Київ на суд не приїде і пообіцяв «викриття в роботі СБУ»

Дата:

Головний підозрюваний у справі про замовне «вбивство» Аркадія Бабченка, Вʼячеслав Пивоварник заявив, що не приїде на підготовче судове засідання в Київ 20 грудня. Про це він повідомив у відеозверненні, яке опублікував у Facebook.

«Перебувати в Україні на сьогоднішній день мені небезпечно, 20 грудня, в Шевченківському райсуді Києва має відбутися підготовче засідання у справі, в якій мене вважають обвинуваченим. Хочу повідомити всім, що мною підписаний договір з адвокатом Валентином Рибіним, який буде захищати мої інтереси в суді, а також надасть всі необхідні докази моєї невинності і повідомить багато іншої корисної інформації про незаконну діяльність спецслужб, зокрема щодо інсценування вбивства журналіста Аркадія Бабченка», — каже чоловік у відеоролику.

У коментарі theБабелю Пивоварник заявив, що знаходиться в Європі: «Був у Відні на вихідних». За його словами, до Києва йому приїжджати небезпечно, тому він обрав тактику відеозвернень.

«В правовому полі, на жаль, спілкуватися не виходить... Вони спочатку заарештовують, а потім своє політичне шоу будують. На правосуддя надії теж немає», — додав Пивоварник.

Хто такий Вʼячеслав Пивоварник?

За версією СБУ, Пивоварник є замовником замаху на журналіста Аркадія Бабченка. А його спільником виступає Борис Герман (у вересні засуджений на 4,5 роки). Герман на суді назвав Пивоварника «відповідальним у приватному фонді Путіна за заворушення в Україні». За словами Германа, Пивоварник — українець і співробітник СБУ.

У держреєстрі Пивоварник продовжує числитися керівником і співвласником українських підприємств. Наприклад, він володіє 100% ТОВ «Теленткепітал» (Київ) і є главою компанії. Крім того, керує ТОВ «Суспільна служба безпеки України» (Київ), яким володіє на паритетних засадах із Сергієм Дєєвим. ЗМІ повідомляли, що Пивоварник навчався в Ужгородському державному інституті інформатики та Київському політехнічному інституті, займався бізнес-тренінгами в Україні.

Це не перше відеозвернення Пивоварника у справі Бабченка. Раніше він стверджував, що є агентом СБУ, а «замах» на Бабченка був спецоперацією, в якій він повинен був «увійти в політичні кола і спецслужби Росії». За версією Пивоварника, з виконавця він став головним підозрюваним, тому що «група високопоставлених чиновників планує здійснити в Україні військовий переворот».

«Справа Аркадія Бабченка»

29 травня спочатку ЗМІ, потім СБУ і МВС повідомили, що російського журналіста Аркадія Бабченка, який з 2017 року працював на телеканалі ATR в Києві, нібито застрелили перед його квартирою в Києві.

Наступного дня голова СБУ Василь Грицак заявив, що інформація про «вбивство» була частиною спецоперації, щоб запобігти справжньому замаху на журналіста. Бабченко дав брифінг і розказав, як готували цю операцію.

Того ж дня СБУ затримала організатора замаху на Бабченка — Бориса Германа, який запропонував своєму знайомому учаснику АТО $30 тис. за вбивство і вже передав йому частину суми, а той погодився. Пізніше генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що планувалися вбивства не тільки Бабченка: у списку потенційних жертв було 47 людей — журналістів і громадських діячів України.