Жозе Моурінью залишив посаду головного тренера «Манчестер Юнайтед»

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Жозе Моурінью залишив посаду головного тренера «Манчестер Юнайтед»

Aleksandr Osipov / Flickr

Португалець Жозе Моурінью залишив посаду головного тренера англійського клубу «Манчестер Юнайтед». Заява клубу оприлюднена на офіційному сайті 18 грудня.

«Клуб хотів би подякувати Жозе за його роботу в «Манчестер Юнайтед» і побажати йому успіхів у майбутньому», — йдеться в повідомленні.

Зазначено, що нового тренера призначать до кінця нинішнього сезону.

Жозе Моурінью був головним тренером «Манчестер Юнайтед» протягом двох з половиною років — з 27 травня 2016 року. Під його керівництвом команда виграла Суперкубок Англії і стала володарем Кубка Футбольної ліги.

24 травня 2017 року у фіналі Ліги Європи УЄФА «Манчестер Юнайтед» з рахунком 2:0 обіграв амстердамський «Аякс». Це була перша перемога в Лізі Європи в історії клубу і друга для самого Моурінью в межах цього турніру.

На початку 2017 року УЄФА внесла Моурінью в список десяти найкращих тренерів європейського футболу з моменту заснування організації в 1954 році.

Незважаючи на успіх Моурінью в попередніх сезонах, у 2018 році «Манчестер Юнайтед» посів шосте місце в Премʼєр-лізі Англії, відставши від лідера «Ліверпуля» на 19 очок.

  • Раніше Жозе Моурінью уклав угоду з іспанськими податковими органами у справі про ухилення від сплати податків. Його звинувачували в тому, що в 2011—2012 роках, коли він тренував іспанський «Реал», Моурінью не заплатив 3,3 млн євро податків. Він пішов на угоду зі слідством і визнав себе винним. Тренер погодився заплатити 669 тис. євро штрафу та відбути рік у вʼязниці.