Рада схвалила штрафи за незаконне носіння військових нагород та форми. Законопроект підтримали в першому читанні

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Рада схвалила штрафи за незаконне носіння військових нагород та форми. Законопроект підтримали в першому читанні

Прилепа Олександр / УНІАН

Верховна Рада в першому читанні проголосувала за законопроект №9217, який визначає штрафи за незаконне носіння військової форми з відзнаками. Він також забороняє незаконне розповсюдження, виготовлення і носіння державних нагород.

Третя новація в законі — це введення кримінального покарання за наругу над памʼятниками та могилами військових.

Автори зазначають, що такі заходи допоможуть вплинути на «морально нечистих людей», які часто прикриваються заслугами військових у своїх цілях. За проект закону проголосували 229 народних депутатів.

Так, за носіння форми ВСУ з відзнаками військових підрозділів людьми, які не мають стосунку до військ чи бойових дій, пропонується штраф до 3 400 грн з конфіскацією форми. За повторне використання форми загрожує штраф до 6 800 грн або громадські роботи до 40 годин.

За незаконне поширення (продаж), носіння або обмін державних нагород загрожує штраф до 1 700 грн та конфіскація. Під нагородами маються на увазі ордени, медалі та нагрудні знаки. За незаконне виготовлення нагороди загрожує штраф до 3 400 грн і також конфіскація. Повторні порушення потягнуть за собою громадські роботи і штраф до 6 800 грн.

За наругу та руйнування памʼятника або могили військовим, учасникам АТО і ООС, а також учасникам Революції Гідності, передбачена кримінальна відповідальність строком від трьох до пʼяти років.