«Наші Гроші»: Екс-глава ДФС Продан через родичів купив вілли в Туреччині та елітну нерухомість у Києві

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
«Наші Гроші»: Екс-глава ДФС Продан через родичів купив вілли в Туреччині та елітну нерухомість у Києві

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Колишній в. о. голови Державної фіскальної служби (ДФС) Мирослав Продан має дві вілли у турецькому місті Бодрум, будинок під Києвом та елітну квартиру в центрі столиці. Вся нерухомість оформлена на сестру і кума Продана.

Журналісти програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» повідомляють, що екс-фіскальщік купував нерухомість через довірених осіб.

Так, в декларації чиновника вказується, що він живе у квартирі площею 110 кв. метрів (ЖК «Лідер» по вулиці Андрющенка, 6г), проте вона оформлена на сестру Продана — Валентину Когут. Вона ж проживає в Могилеві-Подільському, у невеликому будинку, і працює продавчинею на ринку. На питання журналістів про те, як вона змогла заробити на елітну квартиру, Когут не змогла дати відповідь.

У листі Продан пояснив, що квартира була куплена для сина його сестри. Когут з чоловіком нібито володіють магазином і виробництвом плитки, за рахунок чого і змогли придбати житло. За словами Продана, він переїхав у зазначену квартиру тимчасово, оскільки в сина його сестри є місце в університетському гуртожитку. Квартира оцінюється в $180 тис.

Ще одна передбачувана нерухомість чиновника була куплена його кумом Максимом Павицьким. У 2017 році Павицький в селі Стоянка придбав будинок площею 450 кв. м, який стоїть по сусідству з будинком генпрокурора Юрія Луценка.

З листування Продана з кумом, справжність якого підтвердив глава САП Назар Холодницький, випливає, що ремонтом будинку займалася дружина колишнього фіскала. Продан заявив, що його дружина — дизайнер, вона просто консультувала.

Будівельники, які вели в домі роботи, заявили, що виконували замовлення для «чиновника».

Будинок у селі Стоянка коштує понад $500 тис. Журналісти підрахували, що Продан за 20 років офіційно заробив 480 тис. грн, а його дружина — 170 тис. грн.

Про дві вілли в Туреччині журналісти також дізналися з листування Продана з кумом.

Павицький купив дві вілли в комплексі La Villas Yalikavak. У листуванні кум екс-фіскала вказав, що ціна однієї вілли — не менше €1,2 млн. Кожна вілла має пʼять спальних кімнат, приватний басейн, гараж для трьох автомобілів. У одному із будинків є лаунж-зона з каміном та турецька баня.

Серед майна Продана також є три автомобілі: Mercedes GLE 350-D 2017 року і дві Toyota Land Cruiser 2017-го та 2008 року, які зазначені у декларації як орендовані. Сукупна вартість авто майже $200 тис. Оренда на рік обійшлася б в $30 тис., що перевищує офіційну зарплату Продана.

Нагадаємо, Мирослав Продан фігурує у справі про незаконне збагачення. Слідство підозрює чиновника в збагаченні на 86 млн грн. Сам Продан всі звинувачення на свою адресу заперечує.

Продан виконував обовʼязки голови ДФС з 3 березня 2017 до 5 вересня 2018 року. Він почав керувати відомством після того, як відносно попереднього керівника, Романа Насірова, почали розслідування, яке завершилося його відставкою.