Уряд Мей виділить 2 млрд фунтів на «жорсткий» Brexit

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Кабінет міністрів Великої Британії дав добро на те, щоб всі плани щодо «жорсткого» Brexit без угоди з Євросоюзом були реалізовані «у повному обсязі», оскільки все вище ймовірність того, що країна вийде з ЄС без угоди, пише Independent.

У британському уряді заявляють, що пріоритетом, як і раніше, є укладення угоди з ЄС. Разом з тим на Даунінг-стріт підкреслили, що в теперішній ситуації повинні бути підготовлені до застосування всі заходи, передбачені на випадок «жорсткого» Brexit.

Так, британські чиновники спробують переконати шість мільйонів британських компаній скласти власні «кризові» плани дій. Також британський уряд простежить за тим, щоб життєво важливі продукти харчування і медикаменти в країні не закінчилися.

Кабінет міністрів Великої Британії представить 100-сторінковий «партнерський пакет» для всіх британських фірм, в якому будуть викладені заходи, які повинні бути прийняті у відношенні митних зборів, ПДВ і нормативних змін.

Казначейство надасть додатково 2 млрд фунтів стерлінгів до вже виділених 2 млрд фунтів, а міністерство внутрішніх справ отримає додаткові 500 млн фунтів на безпеку кордонів країни та облік громадян ЄС, які захочуть залишитися у Великій Британії.

Ще 400 млн фунтів виділять на департамент охорони навколишнього середовища — зокрема на очищення води, яку зараз у країні очищають хімікатами з ЄС.

Очікується, що 130 млн фунтів отримає Департамент міжнародної торгівлі, щоб прискорити процес переукладання міжнародних договорів, які раніше були укладені між третіми країнами та Євросоюзом.

Зі свого боку міністр оборони Великої Британії Гевін Вільямсон заявив, що в стан боєготовності будуть приведені 3,5 тис. військовослужбовців на випадок виникнення екстрених ситуацій.