NASA: Сатурн може незабаром залишитися без своїх кілець

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Кільця Сатурна роблять його однією з найбільш впізнаваних планет у Сонячній системі, але вчені вважають, що вони можуть зникнути менш ніж за 100 мільйонів років. Як зазначає CNN, це не такий вже й великий термін, якщо врахувати, що вік газового гіганта перевищує 4 мільярди років.

Нове дослідження NASA показує, що кільця, що складаються переважно з водяного льоду, відтягуються гравітацією планети на поверхню Сатурна, як потоки «кільцевого дощу».

«За нашими оцінками, цей «кільцевий дощ» за півгодини виводить з кілець Сатурна таку кількість води, що вистачить на олімпійський басейн», — йдеться в заяві провідного автора дослідження NASA Джеймса ОʼДонохью.

У космічному агентстві вважають, що кільця Сатурна складаються переважно з частинок водяного льоду, розмір яких варіюється від мікроскопічних зерен до валунів у кілька метрів в поперечнику.

Походження кілець Сатурна вже давно обговорюється серед вчених. Деякі припускають, що кільця сформувалися близько 4 мільярдів років тому — одночасно з планетою та іншою частиною Сонячної системи. Інші ж вчені висували версії про те, що кільця зʼявилися у Сатурна значно пізніше.

Нове дослідження показує, що кільця утворилися навколо планети менше ніж 100 мільйонів років тому.

«Нам пощастило опинитися тут і зараз, щоб побачити кільцеву систему Сатурна, яка, здається, знаходиться в середині свого життя», — зазначив ОʼДонохью та додав, що, можливо, своїми гігантськими системами кілець володіли раніше також Юпітер, Уран і Нептун — сьогодні в них є тільки тонкі, ледь помітні кільця.