«Хвороба прогресує, і стан критичний». Європейський суд вимагає від Росії повідомити про здоровʼя українця Гриба

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Європейський суд з прав людини вимагає від Росії надати медичні документи щодо поточного стану здоровʼя українського політвʼязня Павла Гриба та лікування, яке було призначене йому лікарями під час утримання під вартою.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила адвокат Євгенія Закревська. Інформацію РФ має передати до 2 січня 2019 року.

Адвокат нагадала, що 12 грудня 2018 Павлу Грибу в суді стало погано. Йому викликали швидку.

«Лікарі швидкої допомоги заявили про необхідність обстежити Павла Гриба. Суд переніс засідання на 21 грудня. При цьому ніякого обстеження так і немає», — додала Закревська.

Правозахисний центр «Дія» повідомляє, що професор Притула В. П. проаналізував результати аналізів і обстежень, отриманих із діагностичного Центру в Ростові-на-Дону щодо стану здоровʼя Павла Гриба за 4 грудня цього року. Висновок спеціаліста «невтішний — хвороба прогресує, і стан Павла критичний».

  • Українець Павло Гриб зник у Мінську 24 серпня 2017 року, коли він поїхав туди на зустріч з дівчиною. За словами юнака, на автостанції Гомеля його викрали невідомі люди в цивільному і передали іншим невідомим людям в якомусь лісі. Більше доби його тримали в приміщенні без вікон, після чого відвезли до Смоленської області, де «законно» оформили арешт.
  • Після арешту Павло зник, і лише 7 вересня знайшовся в СІЗО Краснодару. ФСБ висунула йому звинувачення у підготовці теракту.
  • 1 липня Павлу Грибу виповнилося 20 років, у нього вроджена хвороба — портальна гіпертензія, що потребує щоденного прийому спеціальних ліків. Генконсульство України неодноразово направляло звернення до російської сторони про можливість обстеження юнака. Так і не отримавши відповіді, Україна самовільно відправила групу лікарів, яких до українця не пустили.
  • 3 липня російський суд залишив Павла Гриба під вартою до 20 грудня. Під час етапування в Ростов-на-Дону, за словами Павла Гриба, його жорстоко побили інші вʼязні. Проте адміністрація СІЗО заявила, що не знайшла слідів побиття юнака.