«Стільки зла, жовчі та ненависті я ще не бачив». Колишній митрополит УПЦ МП Симеон розповів про підтримку архієреїв

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«Стільки зла, жовчі та ненависті я ще не бачив». Колишній митрополит УПЦ МП Симеон розповів про підтримку архієреїв

Вінницька єпархія / Flickr

Митрополит Вінницький і Барський Симеон, який перейшов до Православної церкви України з Московського патріархату, розповів, як поставилися до його рішення священики та віряни УПЦ МП. В інтерв’ю theБабелю він зазначив, що на Об’єднавчий собор 15 грудня обіцяли прийти 12 архієреїв, але прийшли лише двоє. За його словами, не всі священики позитивно сприймають ідею автокефалії.

«Деякі зі священиків, які служили в нашому кафедральному соборі, зібрали свої речі і залишили храм. Вже в неділю, коли я правив службу, вони не прийшли. Мені дуже прикро, що так сталось, і священики, які були зі мною, тепер пішли. І навіть ті, хто мене підтримував весь час, засумнівались. Вони питали: «Від нашої церкви мали ж прийти на Об’єднавчий Собор 10 владик, а прийшли тільки ви?» Ми прийшли двоє, але з нас двох лише я є правлячим архієреєм, який керує єпархією, бо митрополит Олександр (Драбинко) — вікарний архієрей [помічник митрополита Київського]», — зазначив Симеон.

Митрополит каже, що багато священників та вірян УПЦ МП негативно поставились до його рішення приєднатися до Православної церкви України.

«Я отримав дуже гарні вітання від інших владик. Наприклад: «Іудо, тебе чекає гілляка». Хочу одне сказати: стільки зла, жовчі і ненависті я ще ніколи не бачив з боку архієреїв, священиків і вірян Московського патріархату. Любовʼю там не пахне, а де немає любові — там немає Бога», — сказав він.

Митрополит каже, що по-справжньому його підтримали священики УАПЦ та Київського патріархату.

«Що цікаво, мене поливають брудом свої. А ті, хто колись належав до КП або до УАПЦ, після собору прислали мені підтримку і казали, що моляться за нас. Навіть Епіфаній мені зателефонував і сказав: «Сьогодні ми всі служили і молились за вас. Як ви там?» Це для мене визначний момент в житті. Я відкрив очі і побачив, хто був біля мене, яке значення я для них мав усі ці роки», — зауважив Симеон.

  • 15 грудня на Обʼєднавчому соборі Україна отримала Єдину помісну незалежну церкву. Її предстоятелем став представник УПЦ Київського патріархату Епіфаній. УПЦ Московського патріархату майже повним складом собор проігнорувала. Участь в ньому взяли тільки два її митрополити: Вінницький і Барський Симеон та Переяслав-Хмельницький і Вишневській Олександр (Драбинко). У голосуванні за предстоятеля нової церкви Симеон поступився Епіфанію 8 голосами.
  • За це УПЦ МП позбавила обох митрополитів сану, а нову помісну церкву назвала розкольницькою.
  • Парафіяни Спасо-Преображенського кафедрального собору Вінниці, де служить Симеон, підтримали митрополита та погодилися разом з ним перейти до Православної церкви України.
  • УПЦ МП на вакантне після відлучення Симеона місце призначила новим митрополитом Вінницької єпархії Варсонофія. 18 грудня він прибув до Вінниці, щоб почати службу .Проводити її він хоче у Спасо-Преображенському кафедральному соборі.