NYT: Хакери кілька років підглядали за листуванням дипломатів Євросоюзу. У мережу потрапили тисячі листів про Путіна, Іран та Трампа

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Хакери роками проникали до мереж дипломатичних комунікацій Євросоюзу, завантажуючи тисячі повідомлень, в яких висловлюється стурбованість з приводу непередбачуваної адміністрації Трампа та боротьби з Росією і Китаєм, а також зазначається ризик того, що Іран відновить свою ядерну програму. Про це пише The New York Times, посилаючись на дані компанії з кібербезпеки Area 1.

В одному з повідомлень європейські дипломати описали зустріч президентів Трампа і Путіна в Гельсінкі (Фінляндія) як «успішну, принаймні — для Путіна».

В іншому, написаному після зустрічі Трампа і китайского лідера 16 липня, містився детальний звіт та аналіз дискусії між європейськими офіційними особами і президентом Китаю Сі Цзіньпіном, який цитував порівняння «знущань» Трампа в Пекіні з «матчем з боксу без правил».

Було також поставлене питання, чи дозволити Дмитру Рогозіну, колишньому заступнику міністра закордонних справ Росії, який закликав до анексії Криму, поїхати в Австрію на міжнародну зустріч, присвячену «використанню космічного простору в мирних цілях». У той час Рогозін перебував під європейськими фінансовими санкціями.

Методи, які хакери застосовували протягом трирічного періоду, нагадували давні методи елітного підрозділу Народно-визвольної армії Китаю. Як стверджує Area 1, повідомлення були скопійовані з захищеної мережі і розміщені на відкритому інтернет-сайті, який хакери створили під час своєї атаки.

Скомпрометований матеріал дає уявлення про боротьбу Європи за розуміння політичної нестабільності, яка охопила три континенти. Він включає в себе меморандуми про розмови з лідерами Саудівської Аравії, Ізраїлю та інших країн. Зловмисники також проникли в мережі Організації Обʼєднаних Націй.

Поява цих даних нагадує публікацію WikiLeaks 250 тисяч повідомлень Держдепартаменту в 2010 році. Але вони не настільки великі і складаються з секретних документів більш низького рівня. За словами європейських чиновників, більш секретні повідомлення, зокрема рівня tres secret, були збережені в окремій системі — вона захищена більш надійно.