Нацбанк хоче відсудити у Коломойського понад 6,5 млрд гривень

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Національний банк України 18 грудня подав позов у першу інстанцію суду Республіки і кантону Женеви (Швейцарія) проти одного з колишніх акціонерів ПриватБанку Ігоря Коломойського на загальну суму 6,64 млрд грн, повідомили у прес-службі НБУ.

У Нацбанку заявили, що позов подано «за місцем проживання екс-акціонера банку». НБУ розраховує стягнути з Ігоря Коломойського заборгованість як з фінансового поручителя перед Нацбанком. Йдеться про особисті поручительства екс-акціонера ПриватБанку перед НБУ, видані у 2016 році за пʼятьма договорами про надання кредитів рефінансування ПриватБанку.

У червні 2018 року український центробанк вже звертався до цього суду із судовою претензією за даним питанням, але, як відзначили в НБУ, «всі спроби Національного банку врегулювати питання погашення Ігорем Коломойським заборгованості за кредитами рефінансування в досудовому порядку не були успішними».

  • На початку червня 2018 року Національний банк подав в українські суди 147 позовів проти Коломойського і 32 повʼязаних з ним компаній — майнових поручителів, щоб забезпечити виконання зобовʼязань Коломойського за особистим поручительствами.
  • На початку грудня Високий суд Лондона зняв арешт з активів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, накладений за позовом ПриватБанку. Банк стверджує, що вони незаконно привласнили $1,9 млрд в 2013—2014 роках через низку удаваних правочинів, а гроші вивели на свої компанії.
  • Раніше Ігор Коломойський в інтервʼю прокоментував судовий розгляд з ПриватБанком і розповів, як ставиться до арешту активів.
  • ПриватБанк був націоналізований у грудні 2016 року. Вся процедура переходу банку в держвласність пройшла за 72 години. Причиною стало те, що банк не зміг виконати програму докапіталізації.
  • Улітку 2017 року, через півроку після націоналізації ПриватБанку, проти Коломойського і Боголюбова відкрили кримінальне проваждення за невиконання термінів реструктуризації боргів банку, прописаних в угоді про перехід ПриватБанку в держвласність.