Геращенко: Росія відкинула обмін полоненими і не стала обговорювати введення ОБСЄ в Керченську протоку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Росія відкинула всі пропозиції і вимоги України на останній в цьому році зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську. Російська делегація прибула не в повному складі і заблокувала питання про обмін полоненими, а також проігнорувала обговорення про введення місії ОБСЄ в Крим, Азовське та Чорне моря.

Про це у Facebook повідомила заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

«На жаль, у питанні звільнення заручників і політв’язнів — жодного прогресу, бо на всі наші компромісні пропозиції отримано відмову. Під час переговорів між рядками читалося, що РФ не готова до жодних конструктивних кроків і компромісів. Так само заблоковано пошук зниклих», — повідомила Геращенко.

За її словами, представник України Євген Марчук вимагав деокупації Азовського і Чорного морів, а також припинення мілітаризації в регіоні. Він також закликав ОБСЄ почати моніторинг у Керченській протоці та Криму, проте представники РФ відмовилися від обговорень цього.

Геращенко зазначила, що склад делегації РФ був змінений, а постійний представник Борис Гризлов не прибув. «На минулому засіданні представник РФ в ТКГ Б. Гризлов, як тільки ми підняли питання Азова і негайного звільнення моряків, вийшов із засідання. На цей раз взагалі не приїхав», — написала вона.

  • Україна мала намір на засіданні домовитися про обмін полоненими до Нового року в форматах 66/19 або 23/23. Серед основних вимог української сторони: деокупація Криму, Азовського і Чорного морів, допуск в регіони моніторингової місії ОБСЄ, звільнення територій Донбасу від російської присутності та розпуск усіх формувань «ЛДНР», а також обмін полоненими.