Нова програма МВФ: 14 місяців і $3,9 млрд. Що зміниться для України?

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

18 грудня Рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила розмір першого траншу, який отримає Україна за новою програмою у форматі Stand-by. Обсяг програми складе $3,9 млрд, вона замінить програму розширеного фінансування EFF, яка діяла для України до 2015 року. Подробиці нової співпраці з МВФ розповіла міністр фінансів Оксана Маркарова, передає «Інтерфакс-Україна».

1) Для отримання наступного траншу від МВФ Україні потрібно завершити антикорупційні реформи, зокрема, створити Вищий антикорупційний суд. Нагадаємо, на прес-конференції 16 грудня президент Петро Порошенко заявив, що Вищий антикорупційний суд буде створенj до лютого 2019 року.

2) Ще однією умовою нової програми Маркарова назвала реформування банківського сектора. Мова йде про те, щоб наглядові ради у всіх державних банках були створені за принципами МВФ — прозорості управління та незалежності членів наглядових рад. Крім того, в програмі передбачено входження міжнародних фінансових організацій в капітал держбанків. «Для нас залишається пріоритетом залучення IFC в Укргазбанк і ЄБРР — в Ощадбанк. На жаль, не вдалося завершити ці процеси до кінця цього року», — додала Маркарова.

3) Із структурних реформ у МВФ чекають і реформування Державної фіскальної служби. Днями Кабмін почав цей процес, схваливши розділення ДФС на Державну податкову та Державну митну служби.

4) У новій програмі зберігаються плани уряду про підвищення пенсій та інших соцвиплат у 2019 році. Ці плани враховано в державному бюджеті України, який був узгоджений з Міжнародним валютним фондом. Нагадаємо, масовий перерахунок пенсій в Україні пройде з 1 березня 2019 року.

5) Маркарова також підкреслила, що, допоки буде діяти програма МВФ, повинна виконуватися постанова Кабміну від жовтня 2018 року про поступове приведення цін на природний газ для населення і теплокомуненерго до ринкового рівня до січня 2020 року.

Глава Мінфіну також розповіла, що нова програма прийнята з переглядом через шість місяців. Перегляд програми означає, що МВФ перевіряє, як країна виконує взяті на себе зобовʼязання, і, якщо результат відповідає тому, що зазначено в меморандумі про співпрацю, Фонд незабаром надає країні черговий транш кредиту.