«Розумом не збагнути». Путін відповів на питання щодо єдиної Православної церкви України

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
«Розумом не збагнути». Путін відповів на питання щодо єдиної Православної церкви України

Пресслужба президента російської федерації

На щорічній прес-конференції у президента Росії Володимира Путіна запитали про його думку щодо створення єдиної Православної церкви України. Він відповів, що це «ігри перед виборами» і «зростання залежності від Константинополя».

«Стосовно релігійного розколу на Україні. Що робити, щоб геополітика не заважала релігії?» — поцікавилися у президента Росії.

«Розумом не збагнути. Такого не було з часів Радянського Союзу», — обурився Путін. На його думку, звʼязок з УПЦ МП «був тільки духовним — на проповідях згадували російського патріарха».

Нинішня ситуація, на думку лідера Кремля, — це «зростання залежності від Константинополя». Не обійшлося і без згадки про те, що «ця історія — частина передвиборчої кампанії чинної влади».

Путін також зазначив, що ці процеси можуть викликати переділ майна, а сама автокефалія «грубо порушує свободи».

«Нічого тут хорошого немає для релігійних свобод в цілому — це явне грубе порушення релігійних свобод. І мене найбільше турбує, що за цим, безумовно, почнеться переподіл власності. Він, по суті, вже йде», — відповів президент Росії на питання про автокефалію.

  • У Києві 15 грудня відбувся Обʼєднавчий собор православних церков, на якому була створена єдина Православна церква України та обраний її предстоятель — митрополит Епіфаній. Тепер він буде носити титул митрополита Київського і всія України.
  • УПЦ Московського патріархату майже повним складом собор проігнорувала. Участь в ньому взяли тільки два її митрополити: Вінницький і Барський Симеон та Переяслав-Хмельницький і Вишневській Олександр (Драбинко). За це УПЦ МП позбавила обох сану, а нову церкву назвала розкольницькою.
  • Предстоятель УПЦ Московського патріархату Онуфрій позбувся титулу митрополита Київського після Обʼєднавчого собору і тепер носитиме статус митрополита Руської православної церкви в Україні.