У Центрвиборчкомі заявили, що вибори в областях з воєнним станом не відбудуться до його завершення

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У Центрвиборчкомі заявили, що вибори в областях з воєнним станом не відбудуться до його завершення

Congress of local and regional authorities / Flickr

Вибори в обʼєднаних територіальних громадах (ОТГ) у тих 10 областях, де впроваджено воєнний стан, призначать та проведуть після його закінчення. Про це журналістам сказала секретар Центральної виборчої комісії Наталія Бернацька, передає «Інтерфакс-Україна».

«Вибори відбуваються в усіх областях, крім тих десяти, де впроваджено воєнний стан... Ми чітко стояли на тому, що виборчий процес має відбутися «від А до Я». Я переконана, що ці вибори в цих десяти регіонах, де було впроваджено воєнний стан, будуть призначені після того, як він закінчиться. І вони будуть проведені», — заявила Бернацька.

За її словами, вже немає можливості провести 23 грудня вибори в ОТК, розташованих на території областей, де діє воєнний стан.

«Це повʼязано з тим, що вибори — це не лише день голосування, це ще й виборчий процес, який триває великий період часу, там чітко визначено кожен день, у який проводяться певні процедури. Якщо випадає тиждень або два, то це стає підставою для оскарження [результатів виборів]», — пояснила секретар ЦВК.

  • Центральна виборча комісія призначила перші місцеві вибори в 125 обʼєднаних територіальних громадах на 23 грудня. До складу цих 125 ОТГ увійшли 534 місцеві ради у 22 областях України.
  • 26 листопада Верховна Рада проголосувала за воєнний стан — його ввели на 30 днів у Чернігівській, Вінницькій, Донецькій, Луганській, Миколаївській, Сумській, Одеській, Харківській, Запорізькій та Херсонській областях, а також у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.
  • 5 грудня глава Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що неможливо провести вибори в областях із воєнним станом. За його словами, виборчий процес у територіальних громадах «був перерваний, і фактично він не може повернутися в ту саму точку — він має починатися спочатку».
  • Натомість президент Петро Порошенко запропонував скасувати заборону на проведення в умовах воєнного стану місцевих виборів, призначених на 23 грудня 2018 року.