Луценко запропонував новий механізм висування кандидатів на посаду генпрокурора

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Генеральний прокурор Юрій Луценко запропонував надати право Раді прокурорів висувати кандидатури на посаду генпрокурора для внесення їх президентом на голосування у Верховну Раду. Про це Луценко розповів на позачерговій конференції прокурорів 20 грудня.

На думку Луценка, певних змін вимагають нормативні документи, що регулюють діяльність Ради прокурорів і Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів (КДКП).

Так, генпрокурор зазначив, що вважає неприпустимою практику КДКП заслуховувати та вимагати матеріали незакінченого досудового слідства.

«Незавершена справа не може бути предметом розгляду КДКП або Ради прокурорів. Тому що це стало інструментом сторони захисту для розправи над активними слідчими та принциповими прокурорами», — зазначив Луценко.

Також генпрокурор запропонував внести зміни в нормативні документи та надати право Раді прокурорів висувати по три кандидатури на посаду генпрокурора для внесення президентом на голосування до парламенту.

«Тоді це зняло б питання про політичну залежність [генпрокурора]», — зазначив Луценко. Він запропонував учасникам конференції також обговорити це питання.