Британський медіа-регулятор знайшов серйозні порушення у RT. «Дочку» російського телеканалу можуть позбавити ліцензії

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Британський медіа-регулятор Ofcom заявив, що російська телекомпанія RT порушила правила неупередженості в програмах новин, які транслювалися в березні та квітні, зокрема освітлення отруєння екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, повідомляє Reuters.

«У сукупності сім порушень являють собою серйозне недотримання наших правил мовлення. Ми сказали RT, що схильні розглянути питання про введення санкцій», — заявили в Ofcom.

Як повідомляє The Guardian, регулятор дослідив десять передач RT за період з березня по травень цього року і дійшов висновку, що сім з них порушили правила неупередженості у висвітленні політичного спору, яким мовники зобовʼязані слідувати.

Два з цих порушень повʼязані з програмами, які веде постійний ведучий каналу і колишній британський парламентарій Джордж Галлоуей — в них ставиться під сумнів звʼязок між отруєннями в Солсбері та Росією.

Інші порушення, на думку регулятора, включають в себе випадки, коли журналісти в інтервʼю не вступали з гостями в дискусію щодо неоднозначних тем і замість цього погоджувалися зі своїм гостем.

Також порушення принципів неупередженості виявлені в програмах і звітах про конфлікт у Сирії — телеканал приймав «рішуче проросійську» точку зору, не представляючи альтернативні погляди.

Тепер RT можуть змусити внести виправлення в інформацію, яка подається в ефірі, а також накласти штрафи або, в крайньому випадку, позбавити ліцензії на мовлення, що змусить канал відключитися від ефіру у Великій Британії.

«Телеканал RT вкрай розчарований висновками Ofcom за підсумками розслідувань, велика частина яких проводилася за ініціативою самого регулятора, а не глядачів. Ми ведемо мовлення у Великій Британії відповідно до правил, встановлених британським регулятором, і завжди прагнемо їх дотримуватися», — йдеться у повідомленні прес-служби RT.

  • На прес-конференцію Володимира Путіна не пустили журналіста і головного редактора The Insider Романа Доброхотова, який в 2018 році спільно з Bellingcat випускав розслідування про співробітників ГРУ «Олександра Петрова» і «Руслана Боширова», підозрюваних в отруєнні російського екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки.
  • Скрипалів отруїли в Солсбері 4 березня 2018 року. Британська влада звинуватила в цьому російські спецслужби, зокрема офіцерів Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ, які працювали під псевдонімами «Олександр Петров» і «Руслан Боширов».
  • Міністерство фінансів США заявило, що санкції США вводяться проти російських ГРУшников «Олександра Петрова» і «Руслана Боширова».