В УПЦ Московського патріархату побоюються, що перейменування може стати початком агресії проти церкви

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В УПЦ Московського патріархату побоюються, що перейменування церкви може спровокувати агресію проти неї і порушити ряд конституційних прав. Про це йдеться в повідомленні інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП.

Про яку саме агресію йдеться, у Московському патріархаті не уточнюють. Представники МП також вказують, що закон може порушувати конституційне право на свободу совісті і релігійних переконань.

Так в УПЦ МП відреагували на прийнятий Верховною Радою законопроект №5309 «Про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», який зобовʼязує Українську православну церкву МП вказати в її назві належність до Російської православної церкви (РПЦ).

Речник УПЦ (МП) Климент після прийняття закону заявив, що до його церкви рішення Верховної Ради не має відношення, тому що «релігійний центр Української православної церкви знаходиться в Києві і до Росії адміністративно він не відноситься».

Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», представник Московського патріархату Василь Анісімов сказав, що церква буде боротися всіма способами в межах закону, щоб захиститися.

«Очевидне втручання держави в справи церкви, перевищення її повноважень і порушення Конституції. Церква може тільки сама перейменуватися, а держава не має права цього робити», — сказав він.