СБУ назвала імена 10 найманців ПВК «Вагнер», яких підозрюють у вбивстві російських журналістів у ЦАР

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Служба безпеки України встановила 10 найманців приватної військової компанії «Вагнер», причетних до вбивства російських журналістів у Центральноафриканській республіці (ЦАР), повідомляє прес-служба СБУ.

За даними спецслужби, найманців ПВК «Вагнер» направило в ЦАР керівництво Головного управління Генштабу Збройних сил РФ ще на початку року. «Структурою прикриття терористів є комерційна фірма, афілійована з російським бізнесменом Євгеном Пригожиним — ТОВ «М-Фінанс», — йдеться в повідомленні.

Частину бойовиків в Африку доставляли приватним літаком Пригожина. За даними СБУ, найманці ПВК у ЦАР займалися підготовкою членів місцевих воєнізованих формувань, а також забезпечували таємний вивіз дорогоцінних каменів з території держави в Росію для збагачення вищого керівництва РФ і російських спецслужб.

«Службою безпеки України встановлено 37 громадян РФ, які залучаються керівництвом військової розвідки РФ на ротаційній основі до виконання службових завдань у ЦАР в складі «служби безпеки» ТОВ «М-Фінанс», — повідомили в СБУ.

З них 10 найманців безпосередньо перебували в ЦАР в день вбивства російських журналістів. Більшість з них брали участь у бойових діях на сході України і в Сирії, за що їх відзначили державними нагородами РФ.

СБУ оприлюднила імена найманців:

Залічев О. Б. 1984 року народження;

Грузденок Р. В. 1976 року народження;

Юдов С. М. 1968 року народження;

Фарафонов О. Є. 1975 року народження;

Кіракосян А. О. 1976 року народження;

Сотов О. О. 1976 року народження;

Бубнов Г. А. 1971 року народження;

Вільдяєв В. В. 1977 року народження;

Мінібаєв І. Р. 1988 року народження;

Завадський С. Ю. 1975 року народження.

Після отримання спецслужбами РФ інформації про виїзд російських журналістів у ЦАР керівник найманців Валерій Захаров отримав наказ «вжити вичерпних заходів для недопущення витоку інформації про присутність російських терористів у цій африканській країні».

На думку голови СБУ Василя Грицака, злочини російських найманців у ЦАР повинні стати обʼєктом міжнародного розслідування.