Рада дозволить напряму закуповувати зброю і оборонні товари за кордоном. Це було умовою отримання допомоги від США

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Рада дозволить напряму закуповувати зброю і оборонні товари за кордоном. Це було умовою отримання допомоги від США

NATO / Flickr

Верховна Рада в першому читанні проголосувала за законопроект №9122, який дозволяє закуповувати озброєння і супутні послуги без посередників. За відповідне рішення проголосували 234 депутати.

«Метою законопроекту є розширення можливостей державних замовників з оборонного замовлення, зменшення витрат на закупівлю продукції, робіт і послуг оборонного призначення за імпортом», — зазначається в пояснювальній записці.

Відзначимо, що зараз всі закупівлі імпортного озброєння відбуваються через структури Укрспецекспорту і є секретними. Автори законопроекту сподіваються, що після прийняття закону зменшаться витрати держави, а операції із закупівлі стануть більш прозорими.

Видання «Цензор.НЕТ» раніше повідомляло, що посольство США в Україні направило лист керівництву Верховної Ради, у якому вимагало прийняти закон, що дозволяє Міноборони України самостійно, без монопольних посередників, закуповувати озброєння та необхідні товари.

Лист показав напередодні на засіданні парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони його голова Сергій Пашинський. Він також заявив, що, якщо вимоги США не будуть виконані, Україна може втратити в 2019 році $125 млн американської допомоги у сфері безпеки. У документі вказувалося, що ця фінансова допомога безпосередньо залежить від досягнення Україною прогресу в оборонній реформі.

Виходячи з листа, ухвалення Радою «полегшуючого» закону дозволить Україні брати участь в програмі з продажу військового майна США (FMS), яка дасть можливість отримувати військові товари високої якості.