Мінфін оприлюднив текст меморандуму з МВФ помилково. ЗМІ поспішили розповісти, що Україна пообіцяла Фонду

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

У четвер, 20 грудня, на сайтах Міністерства фінансів і Кабміну був опублікований текст Меморандуму про економічну та фінансову політику, яких планує дотримуватися України протягом дії програми stand-by Міжнародного валютного фонду в 2018—2020 роках.

Проте пізніше документ пропав з доступу в офіційних джерелах. theБабель зʼясував, що публікація тексту документа відбулася через помилку. У Міністерстві фінансів зазначили, що на цей момент слід вважати, що офіційний текст меморандуму оприлюднений не був.

«Це була технічна, скажімо так, помилка», — розповіли в прес-службі міністерства, додавши, що офіційний текст меморандуму буде оприлюднено пізніше.

Тим не менш, грунтуючись на опублікованому і пізніше вилученому з відкритого доступу документі, ЗМІ зʼясували, які зобовʼязання бере на себе Україна за новою програмою співпраці з МВФ.

Так, Espresso цитує видалене повідомлення прес-служби Кабміну про меморандум з МВФ. Згідно з повідомленням, документ містить напрямки роботи України в сферах грошово-кредитної та валютно-курсової політики, бюджетної політики, а також політики в енергетичному та фінансовому секторах, управлінні, управлінні державними підприємствами і бізнес-кліматом.

«Це зміцнить національну валюту і допоможе створити стабільний і прогнозований інвестиційний клімат», — пояснили в українському уряді.

У свою чергу, за даними РБК-Україна, незалежний Нацбанк повинен продовжувати дотримуватися політики гнучкого валютного курсу, а дефіцит держбюджету не повинен перевищувати 2,5% в 2018 році і 2,25% в 2019 році.

Повідомляють, що, згідно з меморандумом, не будуть вводитися нові податкові пільги та знижуватися ставки податку на прибуток підприємств. Крім того, в Україні призупинено введення другого (накопичувального) рівня пенсійної системи.

Також з 2019 року Україна повинна на законодавчому рівні закріпити обовʼязковість середньострокового бюджетного планування. Україна бере на себе зобовʼязання продовжити роботу над ефективним управлінням та прозорістю державних банків, про що раніше розповіла міністр фінансів Оксана Маркарова.

Крім того, Україна зобовʼязується в 2019 році запустити Антикорупційний суд і провести незалежний аудит НАБУ. Також в умовах співпраці з Фондом вказана приватизація «Центренерго», вугільної компанії «Краснолиманська», підприємств «Індар» і «Президент-Готель-Київ» у першій половині 2019 року.

Сайт «Сьогодні» виділив вісім структурних маяків співпраці з МВФ і терміни їх реалізації:

  • Підвищення тарифів на опалення з 1 січня 2019 року. Таке рішення повинно було бути прийняте у грудні-2018, і Україна цей пункт виконала.
  • Зміна Нацбанком правил щодо капіталу, які будуть передбачати зменшення регулятивного капіталу на обсяги кредитів, наданих повʼязаним особам — кінець грудня-2018.
  • Схвалення Верховною Радою закону, який перегляне розподіл повноважень з нагляду над фінансовими посередниками (так званий закон «Спліт» № 2413a) — кінець березня-2019.
  • Оприлюднення першого звіту за підсумками прогресу з відновлення активів та в судових процесах, повʼязаних з чотирма державними банками — кінець березня-2019.
  • Консолідація наявних центральних та регіональних підрозділів Державної фіскальної служби на дві окремих юридичних особи — Податкову службу та Митну службукінець квітня 2019 року.
  • Призначення після номінації кандидатів Вищою радою правосуддя принаймні 35 антикорупційних суддів Вищого антикорупційного суду України з бездоганною репутацією і відповідними професійними навичками — кінець квітня-2019.
  • Застосування Нацбанком належних наглядових заходів проти банків, які не відповідають вимогам до капіталу — кінець червня-2019.
  • Завершення зовнішнього аудиту НАБУ, який проводиться групою експертів з міжнародним досвідом — кінець липня-2019.

Також, згідно з поданим текстом меморандуму, інфляція в Україні має становити 7% з грудня 2018 до грудня 2019 року, а в 2020 році зростання цін має бути на рівні 5% (+/- 1%).

  • Очікують, що перший транш кредиту МВФ обсягом $1,4 млрд повинен надійти в Україну до 25 грудня. Перегляд програми Фонду передбачений через шість місяців.
  • 18 грудня Рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила розмір першого траншу, який отримає Україна за новою програмою у форматі stand-by. Обсяг програми складе $3,9 млрд, вона замінить програму розширеного фінансування EFF, яка діяла для України до 2015 року.