Протести «жовтих жилетів» надихнули канадців. Люди незадоволені тим, що відбувається в країні

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

На тлі зростаючої стурбованості з приводу питання з ринком нафти в Канаді в західних частинах країни почалися протести, де деякі демонстранти вдягнули жовті світловідбивальні жилети, натхненні французькими акціями. Про це пише The Guardian.

Як і їхні французькі колеги, протестувальники зосередили свою лють на федеральному податку на викиди вуглецю, але їх претензії також спрямовані проти зупинених трубопровідних проектів, тимчасових звільнень у нафтовому секторі та частково проти ліберальної політики уряду у сфері надання притулку.

Канада, четвертий за величиною експортер нафти в світі, дуже постраждала від недавнього падіння цін на нафту і брак трубопроводів для транспортування нафти на ринки.

Деякі компанії почали звільняти працівників — під час останнього обвалу нафтового ринку в 2014 році було втрачено не менше 40 тис. робочих місць.

У середу колона з більш ніж 1000 важких вантажівок в Альберті прокотилася по місту Ніск на знак підтримки постраждалого енергетичного сектора.

«Ми в гострій скруті. Багато людей з цієї галузі втратили свої будинки, втратили свої сімʼї», — сказав Чед Міллер, засновник Oilfield Dads, групи, яка допомогла організувати окремий мітинг з понад 1500 осіб у Grande Prairie на вихідних.

Тоді як світові ціни на сиру нафту зростали протягом минулого року, вартість канадської нафти залишалася низькою — через надмірну пропозицію. Уряд Альберти заявив, що розрив цін обходиться канадській економіці в $59 млн США (1,6 млрд гривень) на день втрачених доходів.

Цього тижня федеральний уряд оголосив про катапультування нафтогазових компаній, а премʼєр-міністр провінції Рейчел Нотлі розпочала серію заходів щодо стримування кризи, купуючи залізничні вагони для доставки нафти на ринки і замовляючи рідкісні зрізи у видобутку нафти, щоб приборкати надлишок.

Але для робітників у багатій ресурсами провінції ці кроки занадто незначні, занадто пізно.

«Багато людей розчаровані тим, що відбувається в їхній країні», — сказав Міллер.

Деякі на мітингу носили жовті жилети: стандартний захисний одяг для робітників на полях бітумінозних пісків провінції, — але також і символ французьких протестів, які почалися повстанням проти екологічного податку на пальне і перетворилися в рух проти істеблішменту, низьких доходів і податкової нерівності.

Канадські протестувальники також закликали покласти край податку на викиди вуглецю в своїй країні.

Одна група Facebook для протестувальників, Yellow Vests Canada, зібрала близько 90 тис. учасників з моменту її створення два тижні тому. Один з адміністраторів групи, Жозуе Сен-Сір, сказав, що більшість її членів із західної частини Канади. «Ми прагнемо, щоб нас почули, бо, очевидно, нас ніхто не слухає», — сказав він.

Обговорення у групі часто націлені на затвердження Канадою в цьому місяці нового пакту ООН, спрямованого на сприяння співробітництву з метою дотримання безпечної міграції між державами.

Угода не має обовʼязкової юридичної сили і не змінить міграційну політику Канади, але вона стало обʼєктом активної критики з боку країни.