Facebook пригрозив групі підрядників звільненням перед Різдвом

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Facebook пригрозив групі підрядників звільненням перед Різдвом

Wendy Maeda / The Boston Globe via Getty Images

20 підрядників Facebook вимагали поліпшення умов праці, у відповідь їм запропонували прийняти зустрічну пропозицію від своєї компанії до вечора пʼятниці — або втратити роботу. Про це пише The Guardian.

Трудовий спір викликав внутрішній протест з боку деяких штатних співробітників Facebook (FTE), які ділилися інформацією про ситуацію на внутрішній платформі компанії Facebook, відомій як Workplace.

«Загрожувати втратою роботи на Різдво — дійсно огидно», — сказав The Guardian по телефону інженер-програміст Facebook, який побажав залишитися анонімним.

Суперечка стосується групи науковців та координатора програми, які працюють у Filter Digital, субподрядчика у Facebook Reality Labs. Підприємство в районі Сіетл-Редмонд, що раніше називалося Oculus Research, — це місце, де компанія досліджує і розробляє продукти віртуальної та доповненої реальності.

У листі йшлося про нерівність між співробітниками Filter Digital і іншими працівниками на підприємстві Facebook, зокрема працівниками, найнятими іншими підрядниками. Згідно з листом, Facebook закриває свій офіс на 11 вихідних в рік, але у Filter Digital — тільки пʼять з цих вихідних. Оскільки в ті дні офіси Facebook були закриті, що не дозволяло співробітникам Filter Digital працювати, вони змушені були використовувати шість із своїх 10 оплачуваних днів відпустки для покриття інших вихідних або залишатися без оплати.

Робітники також просили оплачувану відпустку по хвороби, субсидій на громадський транспорт, рівних тим, якими користуються інші підрядники Facebook, і значного підвищення заробітної плати, яка зараз становить $22 на годину (606 грн).

У листі містилася вимога, щоб Filter Digital відповідав на вимоги групи «колективно». Колективні переговори регулюються Національним законом про трудові відносини в Сполучених Штатах, і працівники захищені законом, коли вони займаються «захищеної узгодженої діяльністю», незалежно від того, належать вони до визнаної профспілці чи ні.

В електронному листі, який бачив Guardian, йшлося, що працівники повинні були прийняти умови найму Filter на 2019 рік або залишити компанію: «Як ми вже говорили на наших зустрічах, контракт з Facebook поновлюється в січні. Тому для бізнес-планування нам необхідно отримати від кожного з вас інформацію про те, чи хочете ви продовжити роботу у Filter для цього завдання... Якщо ви не повернете підписаний лист про пропозиції до цього часу, ми будемо вважати, що ви не хочете продовжувати роботу з Digital Filter».

The Guardian звʼязалися з Facebook і Digital Filter з приводу претензій робітників у четвер вдень.

Джо Мелансон, генеральний директор Digital Filter, відповів по електронній пошті, що компанія надасть «додаткові факти протягом 24 годин».

«Ми тісно співпрацюємо з нашим адвокатом і відділом кадрів для оцінки цих вимог, — написав він. — Ми високо цінуємо стосунки з нашими працівниками».

Пізніше відділ кадрів звʼязався з компанією, зазначивши, що «листи не були ультиматумом, їх просто не так зрозуміли». Компанія також заявила, що планує почати погоджувати графік відпусток працівників Facebook на 2019 рік і вносить інші зміни до заробітної плату та пільг.