«Відпочиваю і дивлюся по ТВ сюжети про Україну». Капітан катера «Нікополь» розповів про умови в московському СІЗО

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
«Відпочиваю і дивлюся по ТВ сюжети про Україну». Капітан катера «Нікополь» розповів про умови в московському СІЗО

Sergei Malgavko \ TASS via Getty Images

Полонений український моряк, капітан-лейтенант Сергій Попов із захопленого катера «Нікополь» розповів про умови утримання в московському СІЗО «Лефортово».

Про це у Facebook повідомив адвокат моряка Гаджі Алієв.

За його словами, моряк заявив, що є військовополоненим і вимагає, щоб до нього застосовувалися норми Женевської конвенції (Міжнародний договір про поводження з військовополоненими).

Юрист написав, що Попов не падає духом і багато жартує. «Спокійно в камері... Відпочиваю, не дзвонить вранці командир з криком», — процитував моряка адвокат.

Алієв додав, що у Попова камера з телевізором, але є деякі особливості.

«Пояснив, що потрапив у камеру, де є телевізор, який не працював, тому що не було антени. Далі дослівно: На неодноразові заяви з проханням надати антену, адміністрація СІЗО ніяк не відреагувала, і мені довелося зробити саморобну з підручних засобів (я електромеханік). У підсумку цілодобово з телевізора тільки про Україну і кажуть. Я стільки сюжетів про Україну вдома не бачив! Невже в Казахстані, Білорусі та інших країнах нічого цікавого не відбувається, навіщо стільки новин про Україну?» — написав він.

Юрист також зазначив, що Попов не сумує і дякує волонтерам, які надсилають передачі й одяг.

Як повідомляє «Громадське» з посиланням на адвоката Сергія Бадамшина, 15 з 24 полонених моряків визнали себе військовополоненими і теж вимагали до себе ставлення відповідно до Женевської конвенції.